5. januar 2024 09:17

Marko Đurić: Američka podrška Prištini uslovljava se formiranjem ZSO

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Đurić: Američka podrška Prištini uslovljava se formiranjem ZSO

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić izjavio je da se u Predlogu zakona o podršci Briselskom sporazumu, podnetom pre nekoliko dana u Kongresu SAD, američka podrška vlastima u Prištini direktno uslovljava formiranjem Zajednice srpskih opština.

Kako je naveo, tim dokumentom, koji je podnela kongresmenka Klaudija Teni, kopredsedavajuća Srpskom kokusu u Predstavničkom domu SAD kao grupi prijatelja Srbije u Kongresu, ne samo što se prepoznaje represija, teror i nasilje koji se već mesecima flagrantno sprovode nad Srbima na Kosovu i Metohiji, već se i uskraćuje svaka pomoć američke vlade Kurtijevim institucijama dok se takva delovanja ne okončaju.

"Američka podrška vlastima u Prištini direktno se uslovljava formiranjem Zajednice srpskih opština i okončanjem kampanje pritiska i kršenja ljudskih prava Srba u našoj južnoj pokrajini. Dodatna snažna politička poruka koja se decidirano prenosi ovim predlogom Klaudije Teni jeste i zahtev da se sa severa KiM povuku sve tzv. specijalne snage, odnosno okonča njihovo nelegalno prisustvo. To je, moglo bi se reći, novina u američkom postavljanju prema albanskoj strani", istakao je Đurić u intervjuu objavljenom u današnjoj politici.

Đurić je naveo i da očekuje da će moć ovako iznetih činjenica uskoro podstaći sve veći i veći broj i demokratskih i republikanskih kongresmena da politički stanu iza ovog dokumenta i tako izraze svoju podršku.

"Neupitno je da je ovim potezom kongresmenka Teni pokazala i Americi i svetu da je pravi prijatelj Srbije i srpskog naroda, jer je u najvišem zakonodavnom organu SAD hrabro podigla svoj glas u odbranu prava Srba na KiM, vođena ničim drugim do pravičnošću, iskrenom željom da pomogne i stavom da čini ispravnu stvar", rekao je ambasador Srbije.

Prema njegovim rečima, u odnosima Srbije i SAD po pitanju Kosova primetan je pomak, a dokaz za to jesu kontinuirani apeli visokih američkih zvaničnika upućeni Prištini u kojima se insistira na potpunoj implementaciji Briselskog sporazuma, a naročito na konačnom uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

"Od izuzetnog značaja za opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji jeste da se i iz SAD i iz evropskih centara moći nastavi i intenzivira pritisak na ekstremistički režim u Prištini da prestane sa ugrožavanjem srpskog življa i konačno počne da poštuje i sprovodi do sada postignute sporazume", naveo je Đurić.

Kako je naveo, Zvanična američka administracija poslala je jasnu poruku da se raduje saradnji sa budućom Vladom Srbije i nastavku zajedničkog rada na unapređenju bilateralnih oblasti od interesa, jačanju vladavine prava, kao i očuvanju regionalnog mira i stabilnosti.

"Veoma je značajna izjava ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila u formi poziva na stabilizaciju aktuelnih prilika uz isticanje važnosti poštovanja volje građana, slobodno iskazane na izborima, kao odraza legitimnosti demokratskih procesa i spremnosti svih političkih aktera u našoj zemlji da mirno i odgovorno prihvate ishod izbora, bio on povoljan po njih ili ne", izjavio je Đurić.

Prema njegovim rečima, naš narod je ponovo odlučio da poverenje pokloni Srpskoj naprednoj stranci i na taj način nosiocu liste "Srbija ne sme da stane", predsedniku Aleksandru Vučiću, simbolično reafirmiše podršku snažno izraženu na prošlogodišnjim predsedničkim izborima.

"Izborni rezultati pokazali su rešenost našeg naroda da u naredne, za nas na međunarodnom planu veoma značajne četiri godine, nastavi da ide putem kojim sigurno koračamo već više od jedne decenije. Narod je izabrao stabilnu, ozbiljnu, odgovornu i dokazano uspešnu političku opciju koja će i na unutrašnjem i na spoljnom planu slediti kontinuitet rada na jačanju i napretku Srbije u svakom mogućem pogledu", rekao je ambasador Srbije u Vašingtonu.

Đurić je ocenio da saradnja sa SAD kao najvećom silom Zapadnog sveta predstavlja neizostavni deo spoljnopolitičkog mozaika Srbije.

"Održavanje dobrih odnosa sa Amerikom i njihovo dalje unapređenje u vrhu su diplomatskih prioriteta Srbije, i ja u budućnosti vidim samo njihov dalji rast i razvoj na dobrobit građana naše zemlje - počev od sve snažnije i raznovrsnije saradnje na planu ekonomije, investicija, IKT sektora, energetike, odbrane, obrazovanja, nauke, pa sve do iniciranja strateškog dijaloga kao obostrane potvrde visokog nivoa međusobnih odnosa", rekao je Đurić.

Ambasador je podsetio da je u protekloj deceniji potpuno transformisan profil saradnje Srbije sa SAD kao trenutno prvim izvoznim tržištem srpske IT industrije i četvrtim trgovinskim partnerom Srbije u svetu sa rekordnih 1,2 milijarde dolara trgovinske razmene na godišnjem nivou.

"Kada bih morao da od svih dosadašnjih rezultata izdvojim par oblasti čijem dodatnom unapređenju i sam svedočim, na prvom mestu bi svakako bile ekonomija i vojna saradnja. Saradnja naših oružanih snaga i saradnja u oblasti namenske industrije su, već više od deset godina, jedne od okosnica sveukupne saradnje, a važan deo tih odnosa je i Program državnog partnerstva Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja", istakao je Đurić.

Ističe da, imajući u vidu da je poslednji američki predsednik koji je boravio u Srbiji bio Džimi Karter, ostaje želja da u narednom periodu uspemo da, posle više od četiri decenije, organizujemo posetu američkog predsednika Srbiji, čime bi se definitivno afirmisalo ne samo partnerstvo Srbije i SAD, već i zajednički interes za stabilnost i saradnju u našem regionu.