7. januar 2024 09:00

Mali: Do maja stižu još dva širokotrupna aviona za Er Srbiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mali: Do maja stižu još dva širokotrupna aviona za Er Srbiju

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je Tanjugu da će do maja stići još dva širokotrupna aviona Erbas A330 za Er Srbiju.

Srpski avio-prevoznik je postao najbrže rastuća i najdinamičnija avio-kompanija u regionu, a o tome kako je radila prošle godine, kada je država preuzela 100 odsto vlasništvo, pokazuje podatak da je prevezla 4,1 milion putnika, što je treći najbolji rezultat nacionalne avio-kompanije u Srbiji, rekao je Mali.

Ministar očekuje da će brojke pokazati da je Er Srbija ostvarila profit od 35 miliona evra u 2023. godini.

Prema njegovim rečima, razvoj srpske avio-kompanije će se nastaviti i ove godine, kada se očekuje da će stići dva širokotrupna aviona, A330, čija nabavka je u toku i koji bi trebalo da stignu u Srbiju do maja.

"Naša nacionalna avio-kompanija, odnosno tadašnji JAT je samo dva puta i to 1987. i 1988. godine, dakle pre kriza i ratova, prevezao više putnika nego Er Srbija ove godine. Nije bez značaja ni činjenica da je treći najbolji rezultat postignut u industriji koja se još oporavlja od pandemije ", rekao je Mali.

Kao posebno važno, naglasio je da Er Srbija stalno povećava broj destinacija na koje leti među kojima su i one daleke

"Otvaramo liniju za Šangaj, za Gvandžou, već nam rade linije za Tjenđin i Peking, zatim do Njujorka, Čikaga, tako da jedna mala, ali uspešna zemlja, kao što je Srbija, ima nacionalnu avio-kompaniju koja leti i na Istok i na Zapad", naveo je Mali za Tanjug.

Ocenio je da je Er Srbija pravi primer i simbol oporavka srpske privrede od 2013. pa nadalje.

Mali je naglasio da se pokazalo da javna preduzeća ukoliko imaju profesionalni menadžment mogu da ostvare dobre rezultate na dobrobit budžeta i svih građana Srbije.