20. januar 2024 12:22

Rode: Formiranje ZSO je obaveza Prištine koja još nije sprovedena

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rode: Formiranje ZSO je obaveza Prištine koja još nije sprovedena

Foto: TANJUG

PRIŠTINA - Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode izjavio je da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) obaveza Prištine iz 2013. i 2015. godine koja još nije sprovedena i istakao da želi da vidi ubrzanje dijaloga Beograda i Prištine.

Rode je u intervjuu za Kosovo onlajn rekao da je Priština spremna da prihvati predlog koji je doneo specijalni predstavnik EU i dodao da je "Srbija do sada odbiljala da potpiše", tako da sada, prema njegovim rečima, postoji zastoj.

"(Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav) Lajčak naporno radi kako bi prevazišli ovu situaciju, jer na kraju trebamo rešenje kako bi sve paralelne institucije bile integrisane i kako bi se Srbi na Kosovu osećali kao kod kuće i da su deo društva", rekao je Rode.

Ocenio je da je prikupljanje potpisa za peticiju za smenu gradonačelnika na severu Kosova i Metohije veoma pozitivan korak napred koji pokazuje da je počeo politički proces.

Odgovarajući na pitanje šta se može očekivati u ovoj godini, Rode je rekao da želi da vidi ubrzanje dijaloga Beograda i Prištine i da bi voleo više direktnih sastanaka, umesto sa trećom stranom, kako bi se ubrzao proces.

Odgovarajući na pitanje da li će dijalog usporiti predstojeći izbori za Evropski parlament i u SAD, Rode je rekao izbori u Evropi ne treba da sprečavaju lidere u regionu da se ponašaju odgovorno.

Naveo je da Nemačka potpuno podržava EU predstavnika za dijalog i da Nemačka svaku zemlju u regionu želi u EU, najbrže moguće, ali da to zavisi od samih zemalja i od toga da, kako je rekao, EU uradi svoj domaći.

Rode je rekao da je Nemačka jasno pokazuje da je jedan od glavnih protoganista koji podržavaju Beograd i Prištinu i druge da uđu u EU, ali da, kako je naveo, "nema entuzijazma da se prihvate zemlje koje nemaju dobrosusedske odnose".

Prema njegovim rečima, zato je potrebna potpuna normalizacija i ubrzanje dijaloga.

Govoreći o tome da je Priština nedavno dobila viznu liberalizaciju, ali da se sada postavlja pitanje kada će ona važiti i za Srbe koji imaju pasoše izdate od Koordinacione uprave, Rode je rekao da EU želi i da svi Srbi na KiM uživaju u viznoj liberalizaciji i da je Komisija EU objavila predlog za regulaciju koji će omogućiti Srbima sa KiM koji imaju te pasoše da imaju benifit od vizne liberalizacije.

"O ovom predlogu će biti diskutovano u Komisiji i Evropskom parlamentu. Cilj je jasan, želimo da svi imaju benifit od vizne liberalizacije", istakao je Rode.

Na pitanje da li je Srpska pravoslavna crkva ugrožena na KiM, imajući u vidu mnogobrojne incidente sa obijanjem hramova, ali i napade kroz medije, Rode je rekao da je u veoma bliskom kontaktu sa predstavnicima SPC na KiM.

"Srpska pravoslavna crkva ovde je deo kulturnog nasleđa, ne samo SPC na Kosovu, već i celog sveta. Zato i UNESKO nasleđe", naveo je Rode.

Govoreći o odluci ustavnog suda u Prištini da 24 hektara zemlje bude upisano u katastar kao imovina manastira Dečani, a koju Priština nije sprovela više od sedam godina, Rode je rekao da ne vidi da će kandidatura Prištine za članstvo u Savetu Evrope biti uspešno sprovedena ako to pitanje nije rešeno.

"Uskoro će biti rasprava o tome i biće podnete preporuke šta je potrebno uraditi pre glasanja o prijemu i ova tema će biti među tim preporukama", naveo je Rode.

Kada je reč o događajima u Banjskoj 24. septembra prošle godine, kada su u sukobu Srba i tzv. kosovske policije poginula trojica Srba i jedan policajac, Rode je ocenio da se u Banjskoj dogodio "teroristički napad" i da je "Banjska promenila sve".

"To nisu bili nezadovoljni građani, već su oni imali raketne bacače, automatsko oružje, granate... Mi još uvek tražimo navodne počinioce koji moraju biti privedeni pravdi", naveo je Rode, dodajući da se nada da Srbija radi na tome.

Na pitanje da li vidi tzv. Kosovo u UN za pet ili 10 godina, Rode je rekao da je to veoma hipotetičko pitanje i da EU želi da Priština bude u svim organizacijama, dok je na pitanje podržava li Nemačka transformaciju tzv. KBS u vojsku Kosova odgovorio da je za Nemačku "Kosovo nezavisna država i ima prava na sigurnosne snage".

"Podržavamo ovu transformaciju i nastavićemo da je podržavamo", rekao je Rode.

Odgovarajući na pitanje šta će biti ukoliko Beograd ne prizna tzv. Kosovo i kakva je onda budućnost regiona, Rode je rekao da će tada postojati zamrznuti konflikt i istakao da politički lideri moraju da pronađu kompromise.