26. januar 2024 09:57

Obradović: Smena gradonačelnika na severu KiM logičan nastavak ka formiranju ZSO

Izvor: TANJUG

podeli vest

Obradović: Smena gradonačelnika na severu KiM logičan nastavak ka formiranju ZSO

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Prijem peticije za smenu gradonačelnika četiri opštine na severu KiM od strane Centralne izborne komisije u Prištini je logičan nastavak kontinuiranog međunarodnog pritiska i zalaganja u sklopu akcija formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, smatra Darko Obradović iz Centra za strateške analize.

On je za Tanjug rekao da Srbi treba da uzmu svoja upravna prava koja im pripadaju i da ne treba da se odriču institucionalnih kapaciteta.

Obradović napominje da se sada treba paziti mogućih porovokacija premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija jer je, kako dodaje, vrlo moguće da će Kurti određenom akcijom, veštačkim kreiranjem problema, zloupotrebom institucija, sprovođenjem terora, pokušati da minira ovaj proces koji je napokon krenuo zahvaljujući principijalnoj poziciji Srbije i strateškom strpljenju srpskog rukovodstva, ali i razumevanju da je Kurti taj koji kreira ambijent nasilja, nepredvidljivosti i terora.

"Samim tim sada mora da bude velika opreznost u srpskog zajednici, maksimalan dijalog sa KFOR-om kako bi se sprečio bilo kakav incident koji može zaustaviti proces formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom", istakao je on.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da razmišlja kako da ne dovede zemlju u tešku poziciju, a da pokrene istragu o protivpravnom naoružavanju Prištine, Obradović je rekao da je takva najava jedan vid spoljnopolitičkog manevra koji treba da istakne koliko je Kurti sada opasan i koliko naoružan Kurti može biti opasan sutra.

"Mislim da takva jedna akcija predstavlja širi koncept lobiranja na sprečavanju davanja resursa Kurtiju koji te resurse može upotrebiti protiv Srba", dodao je Obradović.

Prema njegovim rečima, takozvano Kosovo ne može vojno ugroziti Srbiju, već može ugroziti srpski narod na KiM.

Obradović dodaje da pored ove inicijative predsednika Vučića, srpski parlamentarci treba aktivno da rade sa svojim kolegama na zapadu, jer se, kako je istakao, na zapadu donose odluke, i da podupru dugoročne napore Srbije kako bi se zaustavilo naoružavanje takozvanog Kosova.

"Drugi od načina je da se uspostavi strateško partnerstvo sa Amerikom, samim tim prilikom svake isporuke oružja vaga se da li od tog oružja može biti ugrožen saveznik i njegovi interesi", rekao je Obradović.