2. februar 2024 12:32

Kancelarija za KiM: Upadi u Privremene organe opština Peć, Istok i Klina nastavak etničkog čišćenja u režiji Kurtija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kancelarija za KiM: Upadi u Privremene organe opština Peć, Istok i Klina nastavak etničkog čišćenja u režiji Kurtija

Foto: Kancelarija za KiM

BEOGRAD - Današnji upad naoružanih pripadnika tzv. kosovske policije u Privremene organe opština Peć (u Goraždevcu), Istok (u mestu Osojane) i Klina (u selu Vidanje) nastavak je etničkog čišćenja i zatiranja Srba na Kosovu i Metohiji, u direktnoj režiji Aljibina Kurtija, a pred očima kompletne međunarodne zajednice, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Tokom današnje nelegalne i nasilne akcije privedeni su i predsednici privremenih organa na informativne razgovore, a u nasilnom upadu u mirne srpske sredine zatvoreni su i domovi zdravlja, ambulante, apoteke.

Kancelarija ukazuje da su Kurtijevi specijalci zatvorili srpske opštine u Metohiji, koja je tokom sukoba 1999. godine, a potom i tokom pogroma 2004. godine potpuno nasilno etnički očišćena od Srba.

Dodaje se da su se, teškom mukom, Srbi u malom broju vratili na svoja ognjišta i u povratnička naselja gde im je život garantovala i međunarodna zajednica, a da ih danas Kurti policijom, dugim cevima i oklopnim vozilima ponovo proteruje.

"Ovakva akcija usledila je nakon prošlonedeljnog upada u opštinu Gora koji nije osudio nijedan pripadnik međunarodne zajednice i svojim glasnim ćutanjem postaju saučesnici ovakvih Kurtijevih nedela", navedeno je u saopštenju.