2. februar 2024 17:00

Sedam osoba privedeno tokom upada tzv. kosovske policije u opštine u Metohiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sedam osoba privedeno tokom upada tzv. kosovske policije u opštine u Metohiji

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Tužilaštvo u Peći saopštilo je danas, povodom upada tzv. kosovske policije u kancelarije Privremenih organa opština Peć (u Goraždevcu), Istok (u mestu Osojane) i Klina (u selu Vidanje), da su u akciji priveli sedam osoba u policijsku stanicu zbog sumnje u obavljanje "nezakonitih radnji", kao i da su osumnjičeni oslobođeni a pokrenuti su krivični predmeti.

Kako je za Klankosova potvrdio portparol Pećkog tužilaštva Škodran Nikći, sedam osoba je pušteno na slobodu po nalogu tužioca, posle policijskog saslušanja.

„Po ovlašćenju tužioca su pokrenuti krivični predmeti“, rekao je Nikći.

Policija je u akciji zaplenila i dokumentaciju, kompjutere i mobilne telefone kako bi, kako je navedeno, do kraja ispitala slučaj.

Povodom današnje akcije tzv. kosovske policije, tokom koje su zatvorene srpske opštine u Metohiji, oglasio se ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja koji je na Fejsbuku napisao da je "zatvorena nelegalna opština Peć u Goraždevcu, u Osojanu paralelna opština Istok i u Vidanju paralelna opština Klina“.

"Vreme nezakonitosti je završeno i jedina institucija Srbije u okviru Republike Kosovo biće njena ambasada u Prištini“, naveo je Svečlja, koji kaže da Priština ostaje posvećena "jačanju institucija Republike Kosovo, uz puno poštovanje Ustava i njegovog jedinstva".

Današnji upad naoružanih pripadnika tzv. kosovske policije u Privremene organe opština Peć (u Goraždevcu), Istok (u mestu Osojane) i Klina (u selu Vidanje) nastavak je etničkog čišćenja i zatiranja Srba na Kosovu i Metohiji, u direktnoj režiji Aljibina Kurtija, a pred očima kompletne međunarodne zajednice, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Tokom današnje nelegalne i nasilne akcije privedeni su i predsednici privremenih organa na informativne razgovore, a u nasilnom upadu u mirne srpske sredine zatvoreni su i domovi zdravlja, ambulante, apoteke, navodi Kancelarija.

Kancelarija ukazuje da su Kurtijevi specijalci zatvorili srpske opštine u Metohiji, koja je tokom sukoba 1999. godine, a potom i tokom pogroma 2004. godine potpuno nasilno etnički očišćena od Srba.

Dodaje se da su se, teškom mukom, Srbi u malom broju vratili na svoja ognjišta i u povratnička naselja gde im je život garantovala i međunarodna zajednica, a da ih danas Kurti policijom, dugim cevima i oklopnim vozilima ponovo proteruje.

"Ovakva akcija usledila je nakon prošlonedeljnog upada u opštinu Gora koji nije osudio nijedan pripadnik međunarodne zajednice i svojim glasnim ćutanjem postaju saučesnici ovakvih Kurtijevih nedela", navedeno je u saopštenju.