2. februar 2024 17:15

Žigmanov: Ministarstvo osnažilo žene donošenjem antidiskriminacijskih propisa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov: Ministarstvo osnažilo žene donošenjem antidiskriminacijskih propisa

Foto: TANJUG/MLJMPDD

KRAGUJEVAC - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov naglasio je danas na prezentaciji "Programi podrške za nezaposlene žene" da je to Ministarstvo osnažilo sve žene i devojčice u Srbiji donošenjem seta antidiskriminacijskih propisa i dokumenata javnih politika koji se u praksi primenjuju.

Žigmanov je rekao da su to propisi poput Zakona o rodnoj ravnopravnosti i Zakona o izmenama i dopunama Zakona o antidiskriminaciji, te brojne podzakonske akte, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

On je naveo da ministarstvo raspisuje i konkurse za organizacije civilnog društva za predloge programa koji za cilj imaju osnaživanje neke od osetljivih grupa, među kojima su nezaposlene žene, trudnice, porodilje, žene žrtve nasilja u porodici, žrtve rodno zasnovanog nasilja, samohrane majke i samohrani očevi, osobe mlađe od 18 godina, osobe starije od 45 godina, osobe sa invaliditetom, osobe drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta, pripadnici romske nacionalne manjine i drugi.

Ministar je podvukao da je Zakonom o rodnoj ravnopravnosti znatno unapređen nacionalni pravni osnov i usklađen sa pravnim tekovinama Evropske unije, a naročito u oblasti rada, zapošljavanja i samozapošljavanja, čime su stvoreni normativni uslovi za ravnopravni tretman preduzetnica u našem društvu, navodi se u saopštenju.

Žigmanov je podsetio da je ministarstvo u Strategiji za rodnu ravnopravnost za period od 2021. do 2030. godine, predložilo mere programa podrške preduzetništvu i prema prvim rezultatima realizovanih programa, uočen je povećan broj žena preduzetnica koje apliciraju u programima podrške malim i srednjim preuzećima.

Na skupu su govorili Gordana Damnjanović, članica Komisije za socijalnu politiku, zdravstvo i obrazovanje privremenog organa Grada Kragujevac i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, a najavljene su i aktivnosti planirane za 2024. godinu iz Loklanog akcionog plana za rodnu ravnopravnost Grada Kragujevca.