2. februar 2024 18:26

Veran Matić: Veliki poraz za društvo i rešenost da se kazni nasilje nad novinarima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Veran Matić: Veliki poraz za društvo i rešenost da se kazni nasilje nad novinarima

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić izjavio je povodom odluke Apelacionog suda u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije, da je danas veoma tužan dan kada je reč o nekažnjivosti ubistava novinara u Srbiji, Evropi i svetu, kao i da presuda predstavlja veliki poraz za društvo u Srbiji i za političku rešenost da se kazni nasilje nad novinarima.

''Posle skoro 25 godina od ubistva Slavka Ćuruvije, 10 godina od početka suđenja, dve prvostepene osuđujuće presude na ukupno 100 godina zatvora za optužene, stigla je oslobađajuća presuda, koja je konačna kada je reč o do sada optuženim licima. Od aprila prošle godine pronose se informacije da je posle otvorenog zasedanja Apelacionog veća doneta oslobađajuća presuda. Neobjašnjivo je da se devet meseci piše otpravak presude'', poručio je Matić u saopštenju.

Istakao je i da ''nema odgovore na brojna pitanja koja mogu da se postave kada je reč o ovoj konačnoj presudi''.

''Nadam se da će tužilaštvo uputiti zahtev za zaštitu zakonitosti u ovom slučaju, ali odluka Vrhovnog suda neće imati implikacije po ovu presudu. Ovo je veliki poraz za društvo u Srbiji i za političku rešenost da se kazni nasilje nad novinarima. I pored činjenice da se ta politička volja pokazala kroz osnivanje Komisije za istraživanje ubistava novinara, i efikasnog istražnog rada i podizanja optužnice, ogroman trud je izbrisan odlukom sudija koji očigledno nisu shvatili svoju istorijsku ulogu'', naglasio je Matić.

Naveo je i da su poruke ove presude jasne - oni koji ugrožavaju bezbednost novinara i ubijaju novinare mogu računati i dalje na to da skoro da ne postoji šansa da budu osuđeni.

Ta poruka je danas posebno dramatična kada vidimo dramatičnu situaciju u kojoj se nalaze novinari u Srbiji, i širom sveta. Ne smemo da zaboravimo i jučerašnju odluku Tužilaštva za organizovani kriminal kojom je odbijen predlog Komisije za istraživanje ubistava novinara i radne grupe MUP da preuzme slučaj ubistva novinara Milana Pantića. Tek kada dobijemo otpravak presude, biće više mogućnosti za komentarisanje ove odluke Apelacionog veća'', istakao je Veran Matić.

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je prvostepenu osudjujuću presudu i pravosnažno je oslobodio četvoricu nekadašnjih radnika Državne bezbednosti od optužbi za učešće u ubistvu novinara i vlasnika "Dnevnog Telegrafa" Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

U odsustvu neposrednih i posrednih dokaza koji bi pouzdano potvrdili da su Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić izvršioci ovog krivičnog dela, Apelacioni sud je našao da nisu na nesumnjiv način dokazani navodi optužbe, objavljeno je danas na sajtu tog suda.