7. februar 2024 15:45

Meštani dva naselja u Bujanovcu dobili 10 asfaltiranih ulica

Izvor: TANJUG

podeli vest

Meštani dva naselja u Bujanovcu dobili 10 asfaltiranih ulica

Foto: TANJUG/Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj/ Miloš Perić

BUJANOVAC - Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek i načelnica opštinskog Odeljenja za investicije i razvoj Fazila Ademović otvorili su 10 obnovljenih deonica u naselju Morava 76 i Novom naselju u Bujanovcu.

Nakon sastanka sa predsednikom opštine Bujanovac Nagipijem Arifijem, ministar Đerlek je sa predstavnicima opštine posetio ova dva naselja gde većinom žive pripadnici romske zajednice.

"U ovim naseljima živi više od 5.000 meštana i nadamo se da će im od sada biti omogućen lakši pristup centru grada, školama, ambulanti. Međutim, ovde ljudi imaju još problema iz oblasti komunalne, putne i socijalne infrastrukture. Uskoro raspisujemo novi javni poziv i planiramo da i dalje sistemski ulažemo kako bi unapredili kvalitet života svih stanovnika Bujanovca, naročito pripadnika romske zajednice koji žive u ovom naselju“, izjavio je ministar Đerlek.

Dodao je da je potrebno obezbediti i ozbiljne investicije kako bi se otvorile fabrike i nova radna mesta, saopštilo je ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj.

Vrednost izdvojenih sredstava za asfaltiranje ulica je 8, 3 miliona dinara i deo je sistemskog ulaganja u razvoj komunalne i socijalne infrastrukture u naseljima u kojima žive stanovnici pretežno romske populacije.

Načelnica opštinskog Odeljenja za investicije i razvoj Fazila Ademović izrazila je zahvalnost jer je opština osim sredstava dobili i profesionalnu i stručnu pomoć u izradi svih potrebnih dokumenata.

"Ono što nas je posebno obradovalo je novi javni poziv koji sledi, a mi očekujemo i stratešku saradnju a Ministarstvom, s obzirom na to da je Ministarstvo uradilo značajna dokumenta i lokalne strateške planove. U tom smislu, radićemo i na legalizaciji naselja i rešavanju higijenskih problema", izjavila je ona.

Cilj ovakvih projekata jeste unapređenje kvaliteta svih stanovnika, kao i položaja Roma, pitanja kojem Vlada Srbije pridaje izuzetnu važnost.

Prema poslednjem popisu 2022. godine u opštini Bujanovac je živelo 41.068 stanovnika od toga 62 odsto stanovnika albanske nacionalnosti, 25 odsto srpske nacionalnosti i nešto više od 8 odsto stanovnika romske nacionalnosti.