21. februar 2024 16:58

Zoran Pašalić pokrenuo kontrolu gradske uprave Grada Niša zbog osobe sa invaliditetom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zoran Pašalić pokrenuo kontrolu gradske uprave Grada Niša zbog osobe sa invaliditetom

Foto: Tanjug video, arhiva

BEOGRAD - Zaštitnik građana Zoran Pašalić je danas, postupajući po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu saznanja da je osobi sa invaliditetom proteklog vikenda onemogućeno da prisustvuje finalu Kupa Radivoja Koraća koje se odigravalo u niškoj dvorani "Čair", pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada gradske uprave Grada Niša.

Zaštitnik građana je u saopštenju naveo da su osobe sa invaliditetom jedna od najranjivijih društvenih grupa i da bi bilo nehumano, nedopustivo i nezakonito da postupanje zvaničnih službi bude u suprotnosti sa principima ravnopravnosti i poštovanja ljudskih prava, umesto da se učini dodatni napor kako bi se osobe sa invaliditetom u većoj meri uključile u život lokalne zajednice.

"Da apsurd bude veći, upitno je prisustvo na sportskoj manifestaciji, a sport je tu da nas povezuje, a ne da nas deli", rekao je Pašalić, navodi se u saopštenju.

Zaštitnik građana je istakao da zakoni i međunarodne konvencije obavezuju na poštovanje prava osoba sa invaliditetom, ali da je potrebno i da društvo u celini pokaže više senzibiliteta za ovu, kao i ostale osetljive društvene grupe.

Pašalić podseća da se osobe sa invaliditetom na dnevnom nivou suočavaju sa nizom problema, jer mnogi od njih nemaju podršku personalnog asistenta, otežan im je pristup javnim uslugama, čak i objektima u kojima žive.

Dodaje i da se osobe sa invaliditetom suočavaju sa izazovima u oblasti obrazovanja, kao sa ostvarivanjem prava iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, uključujući i mogućnost zaposlenja.

Navodi da iako postoje pomaci, pritužbe upućene Zaštitniku građana potvrđuju da i dalje postoji prostor za podizanjem svesti o značaju uvažavanja različitosti i unapređenjem svake vrste podrške, institucionalne i pojedinačne, kako bi se unapredio status i svakodnevni život osoba sa invaliditetom.