22. februar 2024 14:05

Vlada Srbije formirala Radnu grupu za položaj zaposlenih u ustanovama kulture

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vlada Srbije formirala Radnu grupu za položaj zaposlenih u ustanovama kulture

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Vlada Srbije je donela danas Odluku o formiranju Radne grupe za unapređenje materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih u ustanovama kulture, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Vlada je na predlog ministarke kulture Maje Gojković donela odluku koja se odnosi na ustanove kulture, čiji je osnivač republika, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave, dodalo je ministarstvo.

Kako je navedeno, zadatak Radne grupe je da analizira postojeći normativni okvir, kojim se uređuju prava, položaj i plate zaposlenih u kulturi.

Radna grupa treba da sačini i podnese inicijativu za unapređenje materijalnog i radno pravnog položaja zaposlenih u kulturi nadležnim ministarstvima i vladi, piše u saopštenju.

Formiranje Radne grupe predstavlja realizaciju dogovora iz decembra 2023. godine, i na osnovu tačke 3. Sporazuma o unapređenju materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih u ustanovama kulture, podsetilo je ministarstvo.

Kako je navedeno, u Radnu grupu se imenuju predstavnici Ministarstva kulture, Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva finansija.

U njen sastav ulaze i predstavnici Generalnog sekretarijata Vlade, Samostalnog sindikata kulture Srbije i Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost“.

U Radnu grupu se imenuju na predlog Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vojvodine i predstavnici Opere Srpskog narodnog pozorišta, navedeno je u saopštenju.