23. februar 2024 19:46

Žigmanov: Potrebno kreirati okruženje u kojem se poštuje mentalno zdravlje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov: Potrebno kreirati okruženje u kojem se poštuje mentalno zdravlje

Foto: TANJUG/MLJMPDD

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov i v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Kragujevac Nebojša Ranković potpisali su danas Sporazum o saradnji u cilju zajedničkog delovanja na unapređenju stanja ljudskih prava, kao i prevenciji i zaštiti od diskriminacije u lokalnoj zajednici.

Saradnja će se, kako su objasnili potpisnici, ogledati u razmeni ideja, znanja, iskustva i dobre prakse u svim oblastima, a naročito u oblasti zaštite ljudskih prava, svih dimenzija zdravlja, kao i borbe protiv diskriminacije, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

U tom kontekstu, kako se navodi u saopštenju, Sporazum predstavlja podršku istraživanju o kvalitetu života LGBT osoba koje sprovodi Institut za javno zdravlje Kragujevac.

Žigmanov je naveo da je saradnja sa institucijama od izuzetnog značaja i ima za cilj unapređenje zaštite mentalnog zdravlja u Srbiji.

Ovakav pristup je, kako je rekao Žigmanov, u skladu sa zakonom i preporukama tela UN datih Srbiji u cilju unapređenja prava u oblasti mentalnog zdravlja.

Žigmanov je dodao da Ministarstvo posebnu pažnju posvećuje kulturi ljudskih prava i osetljivim društvenim grupama, među koje svakako spadaju LGBT osobe, navodeći da je potrebno kreirati okruženje u kome se mentalno zdravlje poštuje, neguje i unapređuje, gde svi imaju jednake mogućnosti da dožive mentalno blagostanje i gde svako može da dobije zdravstvenu zaštitu koja mu je potrebna.

Ministar je naglasio da afirmacija mentalnog zdravlja, kao suštinske vrednosti, unapređenje usluga i servisa, podrška na svim nivoima, iskorenjivanje predrasuda i destigmatizacija korisnika psihijatrijskih usluga čini svet u kome živimo humanijim i po meri čoveka, kojem svi težimo.

Direktor Instituta za javno zdravlje Kragujevac Nebojša Ranković izrazio je zadovoljstvo zbog saradnje sa Ministarstvom i najavio da će istraživanje o kvalitetu života LGBT populacije biti sprovedeno tokom ove godine.