27. februar 2024 16:19

Vlada podržala studente, na FPN-u bez povećanja školarine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vlada podržala studente, na FPN-u bez povećanja školarine

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Savet Fakulteta političkih nauka nije danas usvojio odluku o povećanju školarine za samofinansirajuće studente te visokoškolske ustanove, budući da su pedstavnici Vlade Srbije podržali zahteve studenata da se školarina ne povećava.

"Na FPN-u je danas održana sednica Saveta fakulteta, na kojoj je bilo reči i o školarini. Sednica je počela u 12 sati, i nakon tri sata diskusije, uspeli smo da izdejstvujemo da do povećanje ne dođe", rekla je za Tanjug student prodekan FPN-a Andrijana Milivojević.

Ona je zahvalila svim studentima, a posebno predstavnicima Vlade Srbije, kao predstavnicima države u Savetu fakulteta, što su podržali studente.

"Rasprava je bila duga, ali uspeli smo zajedno da se povećanje ne desi. Zahvaljujem se predstavnicima studenata, stručnim službama i predstavnicima vlade, koji su bili tu, oslušnuli naše zahteve i podržali nas", rekla je Milivojevićeva.

Studenti su, pre sednice Saveta FPN-a, ispred zgrade fakulteta održali miran protest u organizaciji Evropskog studentskog foruma i Studentskog parlamenta kako bi upravi, ali i celoj javnosti pokazali da su tu i da ne smatraju da bi povećanje školarine bilo preveliko opterećenje.

Prethodno je Nastavno-naučno veće FPN-a usvojilo predlog uprave da se školarine povećaju za 15 odsto, ali da bi odluka stupila na snagu, bilo je potrebno da dobije i zeleno svetlo i Saveta, što se, zahvaljujući predstavnicima Vlade Srbije u tom telu, nije dogodilo.

Ministarstvo prosvete je ranije danas, uvažavajući autonomiju visokoškolskih ustanova, pozvalo fakultete koji su doneli ili su u postupku donošenja odluke o povećanju školarina za samofinansirajuće studente, još jednom preispitaju opravdanost povećanja iznosa školarina za narednu školsku godinu.

Više od 10 fakulteta Univerziteta u Beogradu prethodno je odlučilo da podigne cenu školarine ove godine.