4. mart 2024 09:51

Zoran Knežević: SANU ne ćuti, ali je pitanje koliko se njen glas čuje i uvažava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zoran Knežević: SANU ne ćuti, ali je pitanje koliko se njen glas čuje i uvažava

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Zoran Knežević izjavio je danas da ta institucija ne ćuti, ali da je pitanje koliko se njen glas čuje i uvažava.

On je to rekao za list Politika na pitanje da prokomentariše opšte mišljenje da SANU uvek ćuti u odsudnim trenucima za srpski narod, pa tako i sada u vezi sa Kosovom i Metohijom i dodao da na konferencijie za medije, koje se održavaju tri puta godišnje dolazi mali broj medija.

"Kada je reč o Kosmetu SANU je uzela učešće u unutrašnjoj debati na koju je svojevremeno pozvao predsednik republike, prikupila i objavila niz mišljenja svojih članova i dostavila ih državnim organima i javnosti, ali je to ostalo potpuno nezapaženo i bez vidljivog efekta", rekao je Knežević.

Komentarišući mišljenje da je prijem u članstvo SANU uslovljen političkim diktatom, on kaže da je politički diktat isključen i da ne pamti nijedan slučaj da je neko primljen po tom osnovu.

"Izuzetak je možda počasni član Josip Broz i nekolicina preporučenih inostranih članova, ali je to bilo u neko drugo vreme i u okolnostima sasvim različitim od ovih današnjih. Naravno da je kod izbora novih članova teško izbeći izvesnu dozu subjektivnosti, tako da ne čudi što posle svakih naših izbora ima razočaranih i nezadovoljnih", rekao je on.

Istovremeno on je istakao da su u članstvu neopravdano malo zastupljene naučnice i umetnice, kao i da je jedini način da se ta anomalija otkloni izbor većeg broja žena na predstojećim, novembarskim izborima za dopisne članove.

"Ovo tim pre što u mnogim oblastima u našoj nauci većinu istraživača čine žene, one su rukovodioci u većini naučnoistraživačkih institucija u Srbiji - uključujući institute od nacionalnog značaja, mnoge od njih vode ozbiljne naučne projekte i ostvaruju zavidne rezultate, da i ne govorim o brojnim istaknutim umetnicama koje stvaraju u našij sredini", rekao je Knežević.

Ističe i da je svaki oblik pozitivne diskriminacije pri izboru novih članova u suprotnosti sa samom suštinom akademije i da neprikosnoveni kriterijum za izbor u članstvi mora da bude naučni ili umetnički doprinos kandidata.

"Na predstojećim izborima treba imati dovoljno mudrosti i svesti kako bismo ostajući privrženi principima izvornog akademizma, ovu nepovoljnu situaciju bar počeli da popravljamo", rekao je Knežević.