4. mart 2024 16:39

U Nišu predstavljene smernice za primenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Nišu predstavljene smernice za primenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti

Foto: TANJUG/GIZ

BEOGRAD - U Nišu je održana četvrta Info sesija na kojoj su obveznicima podnošenja izveštaja o rodnoj ravnopravnosti, odnosno predstavnicima organa javne vlasti, poslodavcima, sindikatima iz Niša i južne Srbije, predstavljene smernice za primenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti koje će im pomoći u pripremi izveštaja.

Kampanju "Unapredi rodnu ravnopravnost" pokrenulo je resorno ministarstvo u saradnji sa projektom Nemačke razvojne saradnje "Podrška socijalnom uključivanju u Srbiji" koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GIZ GmbH.

Kampanja šalje poruku da je jedini način da se zaista podigne nivo rodne ravnopravnosti, redovno praćenje koliko svi akteri pojedinačno doprinose tome, a to je jedino moguće kroz izveštavanje, saopštilo je resorno ministarstvo.

Svi organi javne vlasti, privredni subjekti sa više od 50 zaposlenih, političke stranke, sindikati i tela za rodnu ravnopravnost dužni su da dostavljaju godišnji izveštaj o ostvarivanju rodne ravnopravnosti Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kao organu nadležnom za praćenje ostvarivanja rodne ravnopravnosti u društvu.

Pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Nina Mitić je istakla da je Niš grad koji je prethodnih godina učinio značajne korake u unapređenju rodne ravnopravnosti i realizovao brojne projekte, podsetivši na značaj dostavljanja izveštaja o rodnoj ravnopravnosti.

Ona je naglasila da je postizanje rodne ravnopravnosti jedno od temeljnih načela ljudskih prava i da predstavlja princip jednakih mogućnosti za muškarce i žene u ostvarivanju ljudskih prava u svim sferama društvenog i privatnog života.

Zamenica gradonačenika Niša Dušica Davidović istakla je da je Niš usvojio Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou, formirane su ženske odborničke mreže i skupštinska komisija za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti, donesena prva strateška dokumenta u ovoj oblasti i uvedeno rodno odgovorno budžetiranje.

Savetnica u projektu GIZ-a Marina Babović je naglasila da će Projekat u budućnosti podržati Ministarstvo u kreiranju digitalnog rešenja za izveštavanje po Zakonu o rodnoj ravnopravnosti.