8. mart 2024 10:43

Ispred Poštanske štedionice u Zubinom Potoku i danas redovi zbog ukidanja dinara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ispred Poštanske štedionice u Zubinom Potoku i danas redovi zbog ukidanja dinara

Foto: Tanjug video

ZUBIN POTOK - Ispred Filijale Poštanske štedionice (PŠ) u Zubinom Potoku jutros u redu čekaju gerontodomaćice i lični pratioci, očekujući da podignu bar deo svojih primanja, što im je onemogućeno zbog odluke Prištine da zabrani dinar u pokrajini.

Svi ističu da im država Srbija obezbeđuje redovna primanja, čiju isplatu im Priština uskraćuje.

"Sve nam je jasno i znamo šta sve Srbija čini da nam pomogne. Posao koji radim podrazumeva ljubav i humanost prema onima kojima je pomoć potrebna. Priština, po svemu sudeći, ne zna za humanost, već bespoštedno pokušava da nam oteža ionako težak život", kažu okupljeni u Zubinom Potoku, a prenosi TV Most.

Lični pratioci, kojima je često naknada za pružanje usluga i nege bolesnog deteta jedino primanje pošto zbog situacije u kojoj se nalaze nisu u mogućnosti da rade, sada imaju muku više.

"Ne znam da li svet vidi u kakvoj smo situaciji i koliko smo nemoćni. Kad nemaš ništa i 10.000 dinara je pravo bogatstvo, a Priština i to hoće da nam uskrati", naglašavaju oni.

Na KiM je 1. februara na snagu stupila uredba prema kojoj je jedina valuta za gotovinsko plaćanje evro, što znači zabranu dinara.

Ova uredba dovela je u pitanje egzistenciju i opstanak Srba na KiM, pošto svoja primanja od države Srbije dobijaju u dinarima.