12. mart 2024 15:27

Balint Pastor: Spremni smo za koaliciju sa SNS

Izvor: TANJUG

podeli vest

Balint Pastor: Spremni smo za koaliciju sa SNS

Foto: TANJUG/RTV Panon/ Čipak Edvin

SUBOTICA - Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je danas da je ta stranka već pripremila nacrt koalicionog sporazuma sa Srpskog naprednom strankom o kome je razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali da je sada, kako je rekao, formiranje Vlade Srbije u senci ponovljenih izbora u Beogradu.

Kako je saopštio SVM, Pastor je gostujući na Subotičkom mađarskom radiju u Subotici, rekao da narednih dana ili nedelja predstoje razgovori sa rukovodstvom SNS i njenim predsednikom Milošem Vučevićem i da će tek tada moći da se razgovara o konkretnim stvarima.

"U politici je strpljenje veoma važna vrlina, a u Srbiji se, kao što znamo, sa formiranjem vlade obično ne žuri. Što se nas tiče to bi već moglo da bude završeno, ali su stvari ipak nešto komplikovanije, ne zbog nas, kako bi se to u prvi mah moglo učiniti. Sve je sada u senci ponovljenih gradskih izbora u Beogradu", rekao je Pastor.

Kako je rekao, SVM je, prema njegovom mišnjenju, poslednjih 10 godina bio veoma fer koalicioni partner SNS na svim nivoima.

"Na republičkom i pokrajinskom nivou ta koalicija je funkcionisala manje-više bez trvenja. Na nivoima lokalne vlasti je bilo i ovako i onako, i tu postoji rivalitet. Mislim da je zdravo sve dok je tako, jer bi u suprotnom zaista izgledalo da u svemu popuštamo, ali mi nećemo popustiti u stvarima koje su važne za mađarsko stanovništo”, istakao je lider SVM-a.

Kako je rekao, na lokalnom nivou postoji rivalstvo između SVM-a i SNS-a, i to nikada nisu tajili.

"Mislim da to u suštini nije loše, pošto to dokazuje da se ne slažemo u svemu. U lokalnim samouprava u kojima je naša stranka jaka, jer u njima tradicionalno Mađari žive u većem broju, postoji rivalitet sa SNS-om. Kada bi se slagali u svemu, onda bi ili mi bili u SNS-u ili bi naprednjaci bili u SVM-u, ali verovatnije je da bi mi bili u SNS, ali to se neće desiti. Kao što sam ranije već rekao, mi smo ponosni na našu samostalnost i nju ćemo i zadržati", poručio je Pastor.

Što se tiče Subotice, naglasio je da je ponosan što u poslednje četiri godine nije srušeno ništa što nije trebalo da se ruši, a nije ni izgrađeno ništa što nije trebalo da se izgradi.

"To u prethodnim mandatima nije uvek bilo tako, čak ni kada je gradonačelnik bio iz redova SVM-a”, istakao je Pastor.

Baš zbog toga je, kako Pastor dodaje, potpuno prirodno da u određenim temama imaju različito mišljenje sa SNS-om.

Govoreći o lokalnim izborima, ali i o izborima za mesne zajednice, Pastor je rekao da bi bilo sjajno kada bi se ti izbori mogli održati u isto vreme.

"Međutim, mogu da zamislim i da se ti izbori održe odvojeno, dakle da 2. juna budu održani samo beogradski, a negde tokom leta izbori za lokalne samouprave. Jedno je sigurno, izbori za mesne zajednice u Subotici biće održani isti dan kada budu i lokalni izbori, tako neće morati dvaput da se troše novci na izbore", rekao je Pastor.

Govoreći o nedavno održanoj izbornoj skupštini SVM-a, na kojoj je izabran za predsednika stranke, Pastor ističe da strateški ciljevi stranke nisu promenjeni, ali da su na određene funkcije imenovani novi ljudi.

"SVM ima više od 13.000 članova, dakle postoji veliki izbor kada su u pitanju rukovodeće strukture same stranke. Želeo sam malo da osvežim rukovodstvo, da priliku dam i onima koji su do sada uglavnom radili u pozadini, ali su to radili jako dobro", rekao je predsednik SVM.