12. mart 2024 16:05

Gabrijel Eskobar: Priština ignorisanjem dijaloga ignoriše i svoje evropske partnere

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gabrijel Eskobar: Priština ignorisanjem dijaloga ignoriše i svoje evropske partnere

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BRISEL - Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da Priština ignorisanjem dijaloga sa Beogradom ignoriše svoje evropske partnere koje je zbog toga, kako je naveo, nemoguće ubediti po pitanju njene dalje integracije na međunarodnoj areni.

Eskobar se tokom onlajn konferencije iz Brisela osvrnuo na izjavu ambsadora SAD u Prištini Džefrija Hovenijera da je trenutno teško za SAD da se zalaže za Prištinu u međunarodnoj areni.

"Put ka EU i NATO vodi preko pet zemalja koje nisu priznale Kosovo. Te zemlje bi želele da vide napredak po svim pitanjima koja su obuhvaćena dijalogom koji vodi EU. Ignorisanjem dijaloga Kosovo ignoriše evropske partnere i nemoguće je da ubedimo da napreduju u daljoj integraciji Kosova. Veoma sam zabrinut što Kosovo ne čuje američku ponudu za partnerstvo za dalje i brže pomeranja integracije", rekao je Eskobar. 

Dodao je i da se SAD se ta zemlja zalaže za to da dođe do nastavak dijaloga, kao i da nema alternative dijalogu.

On je tokom onlajn konferencije pozvao Beograd i Prištinu da poštuju dogovoreno u Briselu i da sprovode dogovoreno u dobroj volji i spreče provokacije.

Odluka CBK o dinaru katastrofalna, Priština da sarađuje sa međunarodnom zajednicom

Eskobar je danas nazvao katastrofalnom odluku takozvane Centralne banke Kosova o ukidanju dinara i pozvao vladu u Prištini da sarađuje sa međunarodnom zajednicom kako bi se pronašlo rešenje za takvu odluku. 

Zvaničnik SAD, koji boravi u Briselu, tokom onlajn konferencije, pozvao je vladu u Prištini da ozbiljno shvati zabrinutost međunarodne zajednice o tretmanu manjina na teritoriji KiM. 

"Potrebna nam je da Vlada Kosova sarađuje sa međunarodnom zajednicom da pomogne u pronalaženju rešenja za ovu, rekao bih, katastrofalnu odluku, pa čak i nekompetentnu odluku o sprovođenju odluke koja je stvorila haos u ekonomiji Kosova", rekao je Eskobar. 

Istakao je da postoji mnogo izveštaja o poteškoćama sa kojima se suočavaju građani na KiM, koji zavise od socijalnih isplata iz Srbije, i nabrojao pet razloga zbog kojih su SAD zabrinute u vezi sa donošenjem odluke takozvane Centralne banke Kosova.