15. mart 2024 14:54

Ministar Vučević prisustvovao polaganju zakletve dobrovoljaca i rezervnih oficira

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Vučević prisustvovao polaganju zakletve dobrovoljaca i rezervnih oficira

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

BEOGRAD - Ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je danas, u kasarni "Vojvoda Živojin Mišić" u Valjevu, svečanosti polaganja zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i slušalaca vojnostručnog osposobljavanja za rezervne oficire generacije "mart 2024".

Vučević je okupljenim vojnicima poručio da su oni od danas stupili u red svih koji su se zakleli Srbiji da će je čuvati i braniti, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

"Bilo je perioda i težih i lakših za našu državu, bilo je perioda i kada smo gubili, a opet se vraćali i pobeđivali. Ali i tada, kada nam je bilo i teže i lakše, iznad svega smo cenili slobodu. A slobodu su nam uvek čuvali i osvojili naš narod i naša vojska koja je narodna vojska. Ona je potekla iz naroda i neotuđiv je njen deo. Ko god je pokušao to da prekine, nije slavno prošao", naveo je Vučević.

On je rekao da se nada da će i buduće generacije biti motivisane da krenu putem dobrovoljaca i rezervnih oficira u Vojsci Srbije.

"Mi smo se opredelili da budemo vojno neutralna država, da ne pripadamo nijednom savezu, nijednom bloku. I to nije lako, to nije jednostavno sačuvati. Baš zbog toga su svi građani Srbije, ceo naš narod, obavezni da čuvaju našu državu. A da bismo je sačuvali moramo da imamo jaku vojsku, ne da bismo ratovali, nego da bismo čuvali mir i svoju slobodu", istakao je Vučević.

Dodao je da će se nastaviti ulaganje u kupovinu najboljeg naoružanja, kako bi Vojska Srbije imala najbolju opremu, najbolje uniforme, najbolju moguću obuku.

Vučević je naveo da narednih meseci sledi dinamična obuka vojnicima i dodao da će posle svega ostati samo lepe uspomene i večno prijateljstvo koje im niko ne može oduzeti.

"To ne može da se iskaže matematički ili materijalno. Postoje neke stvari koje su neprolazne. Uz najbolje želje vašim porodicama, koje su došle iz svih krajeva Srbije, a siguran sam da ima i naše braće iz Republike Srpske, posebno našeg mučenog naroda s Kosova i Metohije, želim vam da se svi spokojno vratite kući, da budete sa svojima, a onda već od početka sledeće nedelje da počnete da radite ono za šta ste danas položili zakletvu", rekao je Vučević.

Na dobrovoljno služenje vojnog roka iz patriotskih razloga prijavio se Nemanja Marković iz Arilja, ali i zbog želje za zaposlenjem.

"Očekujem da steknem mnogo novih prijatelja, da istrajem u ovome što sam započeo i da steknem nova iskustva, a smatram da svi mladi treba da služe vojni rok", rekao je Marković.

Dušan Petrović iz Blaca prijavio se na vojnostručno osposobljavanje, jer je završio Fakultet bezbednosti u Beogradu.

"Očekujem da steknem mnogo dobrih prijatelja, veliko znanje i iskustvo. Nadam se da ću postići zadovoljavajući uspeh. Preporučio bih mladima da se prijave i da iskuse koliko je sve i teško i lepo", istakao je Petrović.