18. mart 2024 17:18

Skupština Srbije završila rad, sutra nastavak rasprave o izboru predsednika parlamenta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Skupština Srbije završila rad, sutra nastavak rasprave o izboru predsednika parlamenta

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije završili su rad, a rasprava o izboru predsednika parlamenta nastaviće se sutra.

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su danas o predlogu, koji je obrazlagao šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov da predsednik Skupštine Srbije bude potpredsednica SNS Ana Brnabić.

Na današnjoj sednici taj predlog podržale su Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Jedinstvena Srbija, Pokret ujedinjenih penzionera Srbije, dok su se protiv izjasnile Srbija protiv nasilja, Nova Demokratska stranka Srbije, Mi glas iz naroda dr Branislav Nestorović i Mi glas iz naroda.

Na dnevnom redu sednice je i izbor potpredsednika Narodne skupštine, imenovanje generalnog sekretara, izbor članova radnih tela, izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Opozicija na početku sednice reklamirala povredu Poslovnika

Poslanici više poslaničkih grupa koji su u parlament ušli na listi "Srbija protiv nasilja" ustali su sa svojih mesta pokazujući Poslovnik Narodne skupštine nakon što je predsedavajući Stojan Radenović pozvao šefa poslanika SNS Milenka Jovanova da obrazloži predlog za predsednika skupštine.

Poslanik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić rekao je Radenoviću da je dužan da se drži Poslovnika koji, kako je rekao, "nije slobodna volja".

"Vi ste nas obavestili 8. marta da će nastavak sednice biti 11. marta u 11 časova, a onda ste 10. marta poslali obaveštenje da ujutru neće biti nastavka sednice pošto je predsednik države direktno najavio da parlament neće raditi", rekao je Aleksić.

Poslanik SNS Vladimir Orlić rekao je Radenoviću da ima mogućnost da sankcioniše takvo ponašanje opozicije.

Vojislav Mihailović: Nećemo učestvovati u izboru skupštinskih organa

Predsednik POKS i jedan od lidera koalicije NADA Vojislav Mihailović izjavio je danas da će predstavnici opozicije biti u skupštinskoj sali, ali da neće učestvovati u biranju skupštinskih organa.

Na konferenciji za novinare u holu Skupštine Srbije, a pre početka sednice Skupštine, Mihailović je rekao da će opozicija jedinstveno nastaviti da se bori za fer uslove na beogradskim izborima i da će uputiti dopis vlastima da pozovu na razgovor oko minimalnih uslova za održavanje izbora.

Takođe, rekao je da će opozicija koristiti i sva Zakonom dozvoljena, a vaninstitucionalna sredstva.

Kako je rekao, opozicija zahteva, kao minimum uslova, čiste biračke spiskove, koji će kontrolisati stranački eksperti i nevladine organizacije, i koliko-toliko ravnopravno predstavljanje u medijima.

Jovanov: Brnabić zaslužila da bude predsednik Skupštine

Šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov naglasio je danas u  u Domu Narodne Skupštine na sednici na kojoj se bira predsednik parlamenta da se ne stide Ane Brnabić, već se njom ponose zbog svih rezultata koje su zajedno postigli i izrazio očekivanje da će ona po preuzimanju dužnosti, napraviti iskorak na polju digitalizacije i modernizacije rada parlamenta. 

Jovanov je rekao da je vlada na čelu sa Brnabić vodila politiku kontinuiteta sa politkom koji je vodio predsednik Vučić, a koja je nekoliko puta potvrđena na izborima. 

Bila je i posebno posvećena i sposobna da tu politiku sprovede i da dođemo do svih rezultata, rekao je Jovanov i naglasio da je uveren da će uspešno voditi Skupštinu kao i Vladu.

"Budući da joj je digitalizacija bila fokus i najinteresantnija specifična razlika u odnosu na druge, očekujem da će i tu napraviti iskorak i unarednom periodu da se stari sistemi zamene novim, modernijim da i Skupština ima nove digitalne platforme. Očekujem da napravi iskorak na tom polju" rekao je Jovanov.

Brnabić opoziciji: Ne smete ni reč da kažete o pogromu, da ne zameri fon Kramon

Poslanica na listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Ana Brnabić poručila je danas opozicionim poslanicima tokom polemike o Kosovu i Metohiji da "ne smeju ni reč da kažu o pogromu, da im ne bi zamerila Viola fon Kramon".

"Poštovani građani Srbije, možete da vidite kako izgleda ta njihova Srbija protiv nasilja. Ovako izgleda valjda nenasilna, tolerantna i pristojna Srbija. Samo siledžije i samo nasilnici. Ustane čovek, njihov narodni poslanik, i kaže sve najgore o Srbima sa Kosova i Metohije", rekla je Brnabić nakon što je šef poslaničke grupe Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović optužio Gorana Rakića koji je bio na čelu Srpske liste, da je "polagao zakletvu pred Kurtijem", što je Rakić demantovao.

Brnabić je primetila da poslanici tog dela opozicije nijednom rečju nisu osudili pogrom nad Srbima na KiM.

"Ovo je vaše ogledalo. Ovo je deklaracija koju je potpisala vaša stranka. Ovo je deklaracija koju je potpisala Srbija protiv nasilja, da tzv. Kosovo hitno postane član Evropske unije. Hitno. Ne Srbija, nego nezavisno Kosovo. Zbog toga ne smete da kažete ni jednu jedinu reč o pogromu nad srpskim narodom. Zato što će se naljutiti Šenah, naljutiće se Viola fon Kramon i Tonino Picula", rekla je Brnabić.

Starčević: Jedinstvena Srbija će podržati izbor Brnabić i ući u Pokret za državu i narod

Poslanik Jedinstvene Srbije Života Starčević izjavio je danas da će ta stranka podržati izbor Ane Brnabić za predsednika Skupštine Srbije, kao i izbor potpredsednika Skupštine i drugih skupštinskih organa.

Na sednici Skupštine Srbije, Starčević je rekao da je Srbiji potrebno jedinstvo da bi sačuvali suverenitet države i da će zato Jedinstvena Srbija (JS) ući u Pokret za državu i narod.

"Jedinstvena Srbija će dati svoj doprinos i JS će ući u taj pokret za državu i narod. I to je na kraju krajeva i krajnji politički cilj, jer je naziv naše stranke JS i to je u potpunoj saglasju sa idejom stvaranja tog pokreta. Mi iz JS smatramo da funkcije u izabranoj vlasti ne mogu i neće biti merilo doprinosa tom državnom jedinstvu", rekao je Starčević.

Kako je rekao, izloženi smo pritiscima spolja i iznutra, koja je posledica naše suverenističke politike, koja nije ni prozapadna ni ruska, već isključivo srpska. 

Jovanov pozvao simpatizere i članove SNS da ostanu smireni

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" pozvao je danas članove i simpatizere Srpske napredne stranke, kao i sve druge koji podržavaju politiku predsednika Aleksandra Vučića, da ostanu smireni i pribrani i da vode računa o Srbiji.

Govoreći na sednici Skupštine Srbije o sve češćim napadima na aktiviste SNS koji vrše kampanju od vrata do vrata, Jovanov je rekao da opozicija ima dvostuke standarde i da je ono što je njima dozvoljeno, drugima nije. 

"Jer njima do Srbije nije stalo uopšte. Njih baš briga da li će Srbija da ode u građanski rat ili neće. Oni u tome vide svoju neku šansu. Mi moramo da vodimo računa o tome, jer ako mi to ne budemo radili, onda neće niko", poručio je Jovanov.

Kako je rekao, opozicija i njihovi mediji spremaju teren za građanski rat i to rade svakodnevno.

SVM i SDPS podržava izbor Ane Brnabić za predsednika Narodne skupštine

Savez vojvođanskih Mađara i SDPS najavili su danas da će glasati da Ana Brnabić bude predsednica Narodne skupštine.

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor je rekao da je Brnabić bila uspešan predsednik vlade u više mandata i da je najduže provela na toj funkciji u istoriji, pa da veruje da može uspešno voditi i Skupštinu Srbije.

"Mi vama možemo da ponudimo svu pomoć i saradnju na ovoj novoj funkciji, na koju ćete biti, siguran sam, izabrani veoma brzo. Ono što nas motiviše, to je da ste vi uspešno vodili Vladu Srbije u nekoliko mandata od 2017. godine, da smo mnogo toga zajedničkog uradili za građane Srbije, za vojvođanske Mađare, za Srbe u Mađarskoj i za sve građane i Srbije i Mađarske", poručio je Pastor. 

Istakao je da je Brnabić bila predsednik vlade kada je završena obilaznica oko Subotice, akva park na Paliću, a pitanje dana je kada će biti završena rekonstrukcija zgrade Narodnog pozorišta u Subotici. 

Jovanov: Očekujem da Brnabić napravi iskorak u Skupštini na polju digitalizacije

Milenko Jovanov naglasio je danas u  u Domu Narodne Skupštine na sednici na kojoj se bira predsednik parlamenta da se ne stide Ane Brnabić, već se njom ponose zbog svih rezultata koje su zajedno postigli i izrazio očekivanje da će ona po preuzimanju dužnosti, napraviti iskorak na polju digitalizacije i modernizacije rada parlamenta. 

Jovanov je rekao da je vlada na čelu sa Brnabić vodila politiku kontinuiteta sa politkom koji je vodio predsednik Vučić, a koja je nekoliko puta potvrđena na izborima. 

Bila je i posebno posvećena i sposobna da tu politiku sprovede i da dođemo do svih rezultata, rekao je Jovanov i naglasio da je uveren da će uspešno voditi Skupštinu kao i Vladu.

"Budući da joj je digitalizacija bila fokus i najinteresantnija specifična razlika u odnosu na druge, očekujem da će i tu napraviti iskorak i unarednom periodu da se stari sistemi zamene novim, modernijim da i Skupština ima nove digitalne platforme. Očekujem da napravi iskorak na tom polju" rekao je Jovanov.