19. mart 2024 15:49

Skupština Srbije završila rad, nastavak sutra u 10 sati

Izvor: TANJUG

podeli vest

Skupština Srbije završila rad, nastavak sutra u 10 sati

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije završili su rad za danas, a rasprava o izboru predsednika parlamenta kako je najavio predsedavajući konstitutivnom sednicom Stojan Radenović biće nastavljena sutra u 10 sati.

Biće to poslednji dan za glasanje i još diskusije, rekao je Radenović. Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su i danas o predlogu da predsednik Skupštine Srbije bude potpredsednica Srpske napredne stranke (SNS) i dosadašnji premijer Srbije Ana Brnabić.

Poslanik Vladimir Orlić, dosadašnji predsednik parlamenta, na kraju današnje sednice, koja je trajala skoro šest sati, rekao je da svi mogu biti ponosni na to kako je Radenović vodio sednicu. Orlić je podsetio da je 1,8 miliona glasova na decembarskim izborima dobila izborna lista "Aleksandar Vučić Srbija ne sme da stane", što je značilo i najveći broj mandata.

Podsetio je da su upravo zato oni predložili da predsednik parlamenta bude Ana Brnabić da je to predlog na koji su ponosni. Taj predlog podržale su SNS, Socijalistička partija Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Jedinstvena Srbija, Pokret ujedinjenih penzionera Srbije, a protiv su se i juče izjasnile Srbija protiv nasilja, Nova Demokratska stranka Srbije, Mi glas iz naroda dr Branislav Nestorović i Mi glas iz naroda.

Na dnevnom redu konstitutivne sednice je i izbor potpredsednika Narodne skupštine, imenovanje generalnog sekretara, izbor članova radnih tela, izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama. 

Jovanov: I Bojan Pajtić vodio vladu i bio u skupštini

Nema nikakvih zakonskih, ni ustavnih prepreka da u skupštini sede ni Ana Brnabić, ni Miloš Vučević, niti bilo ko drugi, izjavio je danas šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov.

Jovanov je, odgovarajući na kritike poslanika Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića, rekao da opozicija sada izmišlja i pravi nove presedane.

"To je interesantno za njihov performans, otuda ta cela ujdurma koju su napravili. Trebalo je odmah na početku sednice, kad je gledanost najveća, da nam veliki pravni stručnjak saopšti svoje tumačenje Ustava i zakona kako ovde nije ništa po Ustavu i zakonu, a kad je njegov šef Mlađan Dinkić, bilo je po Ustavu i zakonu. I kad je bio Mirko Cvetković i onda je bilo po Ustavu i zakonu, i kad je bio Bojan Pajtić i onda je bilo, sad odjednom nije", rekao je Jovanov.

On je podsetio da se Ustav od tada nije menjao, kao ni zakoni.

Predsednica sam vlade u ostavci, mogu da budem kandidat za predsednika Skupštine

Kandidat za predsednika Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da može da bude kandidat za tu funkciju, jer je predsednica vlade u ostavci.

Odgovarajući na primedbu Miroslava Aleksića na sednici Skupštine Srbije da poslanik istovremeno ne može biti i imati funkciju u Vladi Srbije, Brnabić je optužila opoziciju za nasilničko ponašanje.

"Vi ste fizički nasrnuli na predsedavajućeg koji ima 76 godina, koji je naš najcitiraniji naučnik, koji je čovek zaslužan za to što je Beogradski univerzitet na Šangajskoj listi. Na njega ste fizički nasrnuli, rekli mu da je nula, rekli mu da ide kući, pokazivali mu, gestikulirali da je lud i vi kažete da ja pretim, a sa mesta se nisam pomerila", rekla je Brnabić.

Šef poslaničke grupe koalicija NADA Miloš Jovanović izjavio je da je laž da je neko u Skupštini Srbije udario pripadnika MUP-a, kao što ni, kako je rekao, juče niko nije nasrnuo na poslanike vladajuće koalicije.

Jovanov: U Srbiji nikada neće biti prelazne vlade

Milenko Jovanov izjavio je danas da u Srbiji nikada neće biti prelazne vlade, jer nema ko da glasa za takvu vladu.

Na sednici Skupštini Srbije, Jovanov je rekao da je opozicija zahtevala prelaznu vladu, kao i da se prihvati i omogući nesmetan rad istražne i ekspertske misije Evropske komisije i ad hoc misije Evropskog parlamenta u vezi izbora.

"Oni zahtevaju da stranci dođu u Srbiju, da stranci vrše istrage u Srbiji, da stranci na osnovu istrage utvrđuju i sankcije, da stranci u ovoj zemlji vedre i oblače", rekao je Jovanov i dodao da opozicija za tu politiku nikada podršku neće dobiti.

Takođe, rekao je da neće dobiti ni jedno ministarsko mesto.

Dačić: Podržavamo izbor Ane Brnabić za predsednika Skupštine

Predsednik poslaničke grupe Socilističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će ta stranka, zajedno sa svojim koalicionim partnerima Jedinstvenom Srbijom i Zelenim Srbije, podržati izbor Ane Brnabić za predsednicu Skupštine Srbije. 

Govoreći na sednici Skupštine Srbije, Dačić je rekao da je, ako je išta bilo veleizdajnički u vezi KiM, to bilo jednostavno proglašenje nezavisnosti Kosova i da za to treba da odgovaraju oni koji su tada bili na vlasti. 

"Tada je bila Demokratska stranka, znači Tadić i Koštunica. Tadić je otišao u Rumuniju, Koštunica je tu bio, ne znam šta ste radili, palili ste ove kioske, upadali u ambasadu, ali to nije državotvorno ponašanje", rekao je Dačić.

Istakao je da kao ministar spoljnih poslova može da potvrdi da Aleksandar Vučić kao predsednik Srbije nije prihvatio francusko-nemački plan, odnosno da je prihvatio da ispunjavamo samo ono šta nije stavio u izuzeće.

Aplauz za Stojana Radenovića u parlamentu

Tokom današnje rasprave u parlamentu poslanici na listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" aplauzom su pozdravili izlaganje predsedavajućeg Stojana Radenovića.

Radenović je prethodno rekao za predsednika Aleksandra Vučića da je vizionar i zahvalio im na tome što su mu, kako je rekao, dozvolili da ih podrži.

"Vizionari rade stvari koje ostali ne mogu da vide. Moj apel opoziciji je više prijateljski i roditeljski, da se odazivate i idete na razgovore sa predsednikom. To što vam on kaže možda nećete odmah moći da vidite, ali kako bude prolazilo vreme, videćete.

Ja isto priznajem da i ja posle izvesnog vremena shvatim", rekao je Radenović.

Brnabić: Satisfakcija mi je da vidim Đilasa u Skupštini Srbije

Kandidat za predsednika Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da joj je ogromna satisfakcija da u Skupštini Srbije vidi šefa Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, pošto se on, kako je rekla, obično krije iza Marinike Tepić i Miroslava Aleksića.

"Lično da vas pitam, gospodine Đilas, kako može da postoji čovek kao vi, koji kao gradonačelnik uzme odmaralište za decu i omladinu od te dece i da ga za realiti Veliki brat, da izgradi kuću za Velikog brata, da zarađuje na tome i uzme odmaralište od dece da bi se on bogatio. Satisfakcija mi je da vas pitam u lice kako to neko sebi dozvoli i kako živite posle toga", rekla je Brnabić na sednici Skupštine Srbije. 

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je danas da živimo u vremenu najgoreg propadanja Srbije. Prema njegovim rečima, to pokazuju činjenice da je za poslednjih 12 godina broj stanovnika Srbije smanjen za više od milion.

"U 2022. EU otišlo 75.000 ljudi, a u 2023. se u Srbiji rodio najmanji broj beba u poslednjih 50 godina ", naveo je Đilas i rekao da je smanjen i broj dece upisane u prvi razred osnovne škole, a da je broj stranih školaca smanjen sa 1,44 miliona na 1,15 miliona. Takođe, rekao je da će ostati na sednici da bi odgovarao svakom poslaniku koji ga bude spomenuo i kako je rekao, objaviće nešto o njemu. 

Kisić: Još jedan sraman i nasilnički potez opozicije

Ministarka za brigu o porodici i demografiju i članica Predsedništva SNS Darija Kisić osudila je danas ponašanje opozicije na sednici Narodne skupštine.

"Još jedan sraman, neljudski, mogu reći uličarski i nasilnički potez opozicije koja pokušava da se krije iza svog naziva 'Srbija protiv nasilja', a svaki njihov potez je upravo nasilnički. Još jedno nepoštovanje institucije i njenog rada, blaćenje njenog ugleda. Još jedan cirkus u nizu, vređanje i omalovažavanje onih koji nisu na strani nasilja. Još jedno nevaspitanje i nekultura. Dokle?", navodi se u saopštenju Kisić.

Ona je događaje u Skupštini Srbije ocenila kao sramni napad na najstarijeg narodnog poslanika, predsedavajućeg Narodne skupštine Srbije, Stojana Radenovića, podsetila da on ima 76 godina i dodala da je napad na njega je za najoštriju i svaku osudu.

"Vređati čoveka koji je profesor, doktor, koji ima svoj ugled i godine koje su za svako poštovanje i to u zgradi najvišeg zakonodavnog tela, može samo neko ko nema ni srama, ni obraza, ni poštovanja", poručila je Kisić. 

Mali: Vlast se osvaja na izborima, a ne uličarskim ponašanjem u Skupštini

Ministar finansija Siniša Mali osudio je današnje ponašanje opozicije u Skupštini i istakao da se vlast osvaja na izborima, a ne "uličarskim ponašanjem u Skupštini".

Ministar je na svom Instagram nalogu naveo da "opozicija teži nedemokratskom osvajanju vlasti koje rezultira nasiljem u Skupštini".

"Dokle ćemo više da šaljemo blamantne slike u svet iz Parlamenta, mesta na kome bi morala da se ispisuje moderna istorija parlamentarne demokratije? Za svaku osudu je ponašanje kog se stidi svaki pristojan čovek. Vlast se osvaja na izborima, rezultatima, programom, idejama i vizijom razvoja, ne uličarskim ponašanjem u Skupštini. Stidite se!", poručio je Mali.