19. mart 2024 10:52

Žarko Rakić: EU želi po svaku cenu da održi dijalog Beograda i Prištine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žarko Rakić: EU želi po svaku cenu da održi dijalog Beograda i Prištine

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Spoljnopolitički komentator Žarko Rakić izjavio je danas, povodom današnjeg sastanka u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača, tokom kojeg se očekuje da će se razgovarati o odluci takozvane Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe dinara, ali i o drugim pitanjima u okviru dijaloga, da je trenutna situacija takva da EU po svaku cenu želi da održi dijalog, ali ne više sa onom idejom da se do junskih izbora za Evropski parlament konačno reši problem KiM.

On je za Tanjug rekao da je za Prištinu osnovna tema da Srbija prizna nezavisnost tzv. Kosova, i da sve tome podređuju, a da je tema dinara pritisak i još jedna od provokacija sa konačnim ciljem da se Srbi na KiM odluče na najgori potez po njih i Srbiju, da se isele sa prostora KiM.

"Vidimo već u najavi da se barata nekim terminima i podacima koji su sporni, predsednicu Kosova koja kaže da postoji neki američki plan za dinar. Da li on postoji ili ne, naš glavni pregovarač je to oštro demantovao tako da u startu ne znamo o čemu će da se pregovara, a kada ne znate o čemu će da se razgovara ne znate ni način na koji će da se razgovara odnosno da li evropski posrednici u ovom trenutku imaju ideju kako bi mogao da se reši problem dinara", naveo je on.

Rakić kaže da smo trenutnu u situaciji da se raspravlja o tome da li je zakonit zahtev Srba o smeni gradonačelnika, pa onda da se organizuju novi izbori, istakavši da je to sve neki put koji ne vodi ka formiranju ZSO, nego vraćanju na stanje od pre godinu dana kada je izvršen politički prevrat na severu KiM.

Na pitanje da li će Zapad nametati rešenja, Rakić je rekao da Zapad ni do sada nije pokazivao previše interesovanja za ono što Srbija kaže i želi da se realizuje, ali napominje da smatra da se situacija malo promenila.

"Od ranijeg apsolutnog odbijanja, sada smo nekako u situaciji da se ipak čuje glas Srbije i barem pokušavaju da stvore privid pregovora, odnosnog većeg uvažavanja Srbije. Mislim da će to u narednim mesecima biti sve češći slučaj i da će to izazivati još veće nezadovoljstvo tog dela agresivne zapadne međunarodne zajednice, koji bi po svaki cenu da se problem Kosova reši po kratkom postupku, da Srbija prizna nezavinost", ocenio je on.

Kako je naveo, u trenutku kada se u svetu događaju stvari koje potvrđuju priču o stvaranju novog međunarodnog poretka, u takvim odnosima Srbiji će biti teško zato što će pritisci jačati, ali istovremeno postoji svetlo na kraju tunela da će glas Srbije biti dovoljno jak da pomogne i u očuvanju njenog međunarodnog položaja i u poboljšanju položaja Srba na severu Kosova.

Komentarišući najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će 5. i 6. maja u Beogradu i drugim delovima Srbije, biti održan veliki Vaskršnji sabor Srbije i Republike Srpske, Rakić je istakao da je taj sabora važan zbog toga što se apsolutno jasno i glasno kaže da postoji interes za položaj svih Srba, bez obzira da li žive u Srbiji ili regionu.

"Bili su veoma jaki zahtevi da se ukine RS, da se raskine sa Dejtonskim sporazumom, sećamo se kakva je bila situacija sa Srbima u Crnoj Gori. Idemo u jednom pravcu koji je za mene potpuno logičan i normalan", ocenio je on.

Rakić je napomenuo da kada god Srbi pokušavaju da artikulišu neke svoje interese izvan granica Srbije, uvek postoje velike reakcije, ponekad i histerične, podsetivši na Memorandum srpske akademije nauka koji je proglašen za neku vrstu biblije srpskog nacionalizma.

"Srbija treba da gleda interese svoje države, interese Srba bez obzira gde oni žive, to je potpuno zakonito i nema ni jedan sud na svetu koji to može da nam zabrani", poručio je Rakić.