19. mart 2024 12:46

Đurđević Stamenkovski: Nastavlja se scenario rušenja poverenja građana u Narodnu skupštinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đurđević Stamenkovski: Nastavlja se scenario rušenja poverenja građana u Narodnu skupštinu

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je danas, povodom nastavka konstitutivne sednice Skupštine Srbije, da je jučerašnja diskusija u parlamentu bila apsolutno neprimerena i da se nastavlja scenario potkopavanja državnih institucija i rušenja poverenja građana u Narodnu skupštinu kao predstavničko telo jer, napomenula je ona, nema institucije koja je direktnije u vezi sa građanima od Narodne skupštine.

Ona je za Tanjug rekla da je verifikacija mandata verifikacija izbornih rezultata zbog čega smatra da umesto besmislene polemike oko izbornih uslova treba da se razgovara o uslovima u kojima žive građani Srbije, jer, ističe, narod u Srbji ne živi od preporuka ODIHR-a, već želi da Srbija nastavi da se razvija, unapređuje kako bi oni mogli da osete boljitak.

Kako je navela, ukoliko se pokidaju niti između naroda i Narodne skupštine to može da dovede do potpune anarhije i bezakonja, zbog čega je, smatra Stamenkovski, neophodno da se insistira na tome da one državotvorne snage koje ne žele da se institucije potkopavaju, formiraju jedan vid šireg saveza i pruže odgovor na svaki vid radikalizma i ekstremizma.

"Vrlo je opasna izjava gospodina Borka Stefanovića koji je rekao da je juče maltene najavljen građanski rat u Skupštini. Mislim da su takve izjave neodgovorne i da one podstiču sve usijane glave koje misle da zbog političkih razlika mi treba da nastavimo podele i u sukobe. Takvim sukobima mogu da se raduju samo naši neprijatelji, naročito u ovim okolnostima koje su vrlo specifične kada imamo i ofanzivnu naraciju Kurtija, spoljno politički pritisak", ocenila je ona.

Stamenkovski kaže da je država svetinja i bez obzira na političke razliku tu činjenicu niko ne sme da zaboravi, ali dodaje da je opoziciji očigledno Brisel svetinja i da oni nisu u stanju da naprave razliku između onoga što je država i onoga što je vlast.

Prema njenim rečima, kritika prema vlasti je uvek legitimna, ali potkopavanje države je nešto što je nedopustivo.

Stamenkovski kaže da je samo konstituisanje parlamenta počelo opstrukcijom kada je opozicije položila zakletvu u hodniku, što je, smatra ona bio nagoveštaj kako će izgledati njihova strategija miniranja skupštinskih rasprava na kojima će se razgovarati o svemu, osim o onome što su vitalna državna i nacionalna pitanja.

Dodaje da se ide ka tome da se kiriminalizuju institucije i da se putem medija stvori utisak da u Srbiji vladaju anarhija, haos, bezakonje, da je država urušena, nestabilna i da zbog toga ovde treba da dođe neki strani faktor koji će da zevede red.

"To su vrlo opasne stvari sudeći prema tome da smo se mi vekovima borili da imamo svoju političku nezavisnost, da imamo svoju državu i da bez obzira kakva trvenja između nas bila, niko ne dovede u pitanje da je Srbija samostalna i politički stabilna država", naglasila je ona.

Iako je dosadašnja praksa je pokazala da te sednice mogu da traju duže od onoga što je uobičajeno, Stamenkovski je ocenila da nikada kao do sada nije bilo takvog nekoretknog odnosa prema građanima i da prvi put opozicija ne želi da uzme učešće u organima Skupštine i u radnim grupama koje su, napominje ona, vrlo važne u kontekstu Saveta Evrope gde Kosovo želi da aplicira za članstvo, gde bi te radne grupe mogle takav scenario da spreče.

Smatra da će vladajuća koalicija imati veliku odgovornost da napravi razliku između onoga što su ekstremističke radikalne grupe i onoga što su ljudi koji žele konsolidovanje celokupne države, kao i društva koje žele stabilnu Srbiju.

"Ako se po jutru dan poznaje, ovaj parlament neće biti ono što treba da bude a to je predstavničko telo građana, već poprište političkih sukoba gde će se konflikti naglašavati. Oni su lenji, razmaženi, očigledno frustrirani određenim porazima, uvek traže izgovore za te poraze, uvek traže uslov više i kada im se ispuni ono što je traženo, oni već unapred najavljuju da neće biti zadovoljni rezultatima izbora. Kada nemate poverenje u narodnu volju, i kada hoćete da se oslonite na strani faktor, to tako izgleda", ocenila je ona.

Stamenkovski kaže da je opozicija pokazala da je za njih mnogo važniji Evropski parlament od Skupštine Srbije, čime su jasno poslali poruku građanima Srbije da ne žele da ih oni biraju, već da žele da ih neko postavi na mesto.