20. mart 2024 11:09

Dragoljub Kojčić: Odgovornost na Briselu i SAD koje moraju da izvrše pritisak na Kurtija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragoljub Kojčić: Odgovornost na Briselu i SAD koje moraju da izvrše pritisak na Kurtija

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Politički filozof Dragoljub Kojčić izjavio je danas da odgovornost za eskalaciju više nije na premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju, već na briselskim funkcionerima i Amerikancima koji bi morali da izvrše pritisak da se Kurti vrati u okvire Rezolucije 1244 i svih sporazuma koji su do sad potpisani, pa čak i onih koji nisu potpisani.

On je za Tanjug rekao da Priština pokušava da pravnim regulacijama ospori pravo upotrebe dinara na prostoru Kosova i Metohije, što je EU i prepoznala i istakao da Kurtijev režim stalno generiše nove probleme, stalno postavlja nove uslove a da pre toga nije razrešio ni jedan od onih uslova koji bi ga činili kredibilnim pregovaračem u Briselu.

"U avgustu je trebalo da budu održani novi izbori koji će imati legitimitet za predsednika srpskih opština, međutim do dan danas oni nisu održani i tek se sada govori o tome. Sa druge strane sasvim je jasno da isključivanje dinara iz platnog prometa na KiM predstavlja uvertiru u etničko čišćenje i pokušaj da se Srbi, kako je to Kurti zamislio, dobrovoljno isele sa Kosova zato što ne mogu da obezbede minimalne ekonomske uslove za opstanak", naveo je on.

Kojčić kaže da je tu najveća odgovornost onih koji predstavljaju moderatore u okviru EU u smislu da se prepozna takvo ponašanje Kurtija i da se shvati da on ima želju da ni jedan od tekućih problema koji su na pregovaračkom stolu ne bude razrešen, sa ciljem da Srbija na kraju pristane da formiranje ZSO bude kraj pregovaračkog procesa, čime bi se završilo statusno pitanje.

"Mislim da Kurti ne razume da će oni koji su mu davali podršku u okviru zapadne političke hemisfere, morati ove godine da izađu na izbore a mnogo toga se menja i upravo autoritet zapadnih političara je stavljen na kocku zbog ponašanja Kurtija koje je krajnje nepolitičko, nemoralno i bezobrazno", ocenio je on.

Kojčić smatra da je ovo vreme kada mora brzo da se reaguje i zato što će tekuće administracije EU i SAD, koje se nalaze u predizbornom ciklusu, pokušati da razreše pitanje KiM na način koji njima odgovara i na način koji bi zadobio poverenje njihovih glasača u njihovim zemljama.

"Međutim, pošto se u politici ne mogu tek tako davati rokovi koji će da obavezuju igrače na obe, ili na sve tri strane, mislim da je bez obzira na sve najvažnije da Srbija vodi svoju principijalnu politiku kao što je i do sada vodila, da (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić insistira na primeni međunarodnog prava, na pridržavanju zaključaka iz Rezolucije 12 44, elementarne logike i morala, to je dobitna karta", poručio je on.