24. mart 2024 14:51

Ana Brnabić: Nato agresija oštar primer kršenja međunarodnog prava i opasan presedan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ana Brnabić: Nato agresija oštar primer kršenja međunarodnog prava i opasan presedan

Foto: Tanjug video

ŽENEVA  - Predsednica skupštine Srbije Ana Brnabić istakla je danas u Ženevi da agresija NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju, koja je počela na današnji dan pre 25 godina, predstavlja oštar primer direktnog kršenja osnovnih principa i pravila međunarodnog prava, uključujući Povelju Ujedinjenih nacija i sve druge imperativne norme koje zabranjuju upotrebu sile.

Brnabić je u govoru na 148. Skupštini Interpalamentarne Unije navela da je primorana da se pozabavi tim "pitanjem od dubokog značaja" koje, ne samo da je duboko uticalo na naciju, već je i testiralo samu strukturu međunarodnog prava i temeljne principe koji, kako je istakla, upravljaju našim kolektivnim suživotom.

"Ovaj čin agresije na suverenu državu, koja nije ni nogom kročila na teritoriju druge zemlje, priznat čak i od strane NATO-a i njegovih država članica kao nezakonit po međunarodnom pravu, a paradoksalno smatran legitimnim, bio je jedan od najkritičnijih momenata u novijoj istoriji kada su otvoreno kršene utvrđene norme međunarodnog ponašanja”, istakla je Brnabić.

Podsetila je da je proizvoljna upotreba oružane sile, bez izričitog odobrenja Saveta bezbednosti UN, nedvosmisleno zabranjena, osim pod strogo određenim uslovima samoodbrane, što, kako je istakla, tada nije bio slučaj.

Važno podsećati na NATO agresiju jer takve stvari ne smeju da se ponove

Ana Brnabić rekla je danas u Ženevi da NATO agresija na Jugoslaviju predstavlja brutalno kršenje međunarodnog javnog prava i međunarodnog pravnog poretka,

Ona je istakla da je izuzetno važno da se na 148. Skupštini Interparlamentarne unije, kojoj se ranije danas obratila, ukaže da na današnji dan obeležavamo 25. godišnjicu NATO agresije i "podsetimo da se kršenje međunarodnog prava nije tu zaustavilo".

"Iako je to bilo najbrutalnije pokazivanje jačine svih onih zemalja koje su grupisane u NATO-u, da bombarduju bez ikakve odluke ili saglasnosti Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija jednu suverenu, međunarodno priznatu zemlju, članicu Ujedinjenih nacija koja ni nogom nije kročila na teritoriju neke druge zemlje, to se nije zaustavilo i završilo", rekla je Brnabić novinarima.

Podsetila je da je 2008. godine, devet godina nakon NATO agresije, usledilo i jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane Prištine.