28. mart 2024 12:26

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u Savet Evrope predstavlja kršenje interesa Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u Savet Evrope predstavlja kršenje interesa Srbije

Foto: TANJUG/JANDEKS

BEOGRAD - Prihvatanje preporuke od strane Odbora za političke poslove Saveta Evrope (SE) da takozvano Kosovo i Metohija bude primljeno u Savet Evrope predstavlja direktno kršenje interesa Srbije, našeg suvereniteta i integriteta ali i kršenje principa na kojima počiva sam Savet Evrope, izjavio je danas  ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

On je rekao da će ova tema u aprilu biti na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope koja daje preporuku Komitetu ministara.

"Sve ide ka donošenju te odluke. Za njeno donošenje potrebna je dvotrećinska većina a oni je imaju i za očekivati je da se to dogodi u maju", istakao je Dačić gostujući na TV Pink.

Ocenio je da sve ovo dolazi u vreme kada Priština ne ispunjava ništa, nego blokira robu, dinar i srpski narod na Kosovu i Metohiji dovodi u stanje humanitarne katastrofe.

Prema njegovim rečima ovo je samo jedan od pritisaka kojima je Srbija izložena u poslednje vreme, a kao drugi faktor pritiska naveo je događanja u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija oko sednice posvećene godišnjici bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

Kada je reč o sednici SB UN koja bi danas trebalo da se održi, rekao je da je fizički teško stići na tu sednicu kada se stvari tako brzo menjaju, ali i dodao da sednice verovatno neće biti ni danas, da će ona biti zakazana za neki drugi dan i da je pitanje da li će ova tačka ikada stići na dnevni red.

Naveo je da su Rusija i Kina čvrsto na strani Srbije kada je reč o njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu.
"Kakvu refleksiju da napravite prema onima koji se zalažu da mi uvedemo sankcije Rusiji i Kini. Znači mi sada treba da rizikujemo da naša pozicija nije više tako stabilna u UN, zbog toga što uvrši pritisak na nas, a što nije u našem interesu. Tako da je to jedna veoma delikatna pozicija i mi bismo tu radili praktično na svoju štetu", rekao je Dačić. 

Objasnio je da je u Savetu Evrope napravljen presedan, jer se prema njegovim rečima, prima jedna teritorija koja nije rešila svoje statusno pitanje, koja nema status punopravnog člana međunarodne zajednice.

Dodao je da pristup glavnog izvestioca za prijem takozvanog Kosova u Savet Evrope Dore Bakojani nije bio korektan, jer ih je, kako je naveo, ona sve slagala kao i sve u Evropi o čemu je pričao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Ona je na početku navela tri uslova za pozitivno mišljenje, prvi je zajedništvo oko manastira Dečani, drugo je formiranje ZSO i treći je prestanak eksproprijacije u srpskim opštinama", objasnio je Dačić.

Naveo je da to nije u redu prema Srbiji jer je Srbija, prema njegovim rečima, bila veoma korektna prema Grčkoj i dodao da nema sastanka na kojem Grčka ne insistira da Srbija jasno pokaže da poštuje njen teriotorijalni integritet i suverenitet.

Dodao je da sve ovo dolazi u vreme kada druga strana ne ispunjava ništa i to, prema njegovim rečima, ne samo da ne ispunjava već i "zateže" situaciju na Kosovu i Metohiji.

"Dovode naš narod u neizdrživu poziciju. Nastavljaju sa blokadom i za robe, nastavljaju sa blokadom dinara, žele da izbace dinar. Dovode naš narod u humanitarnu katastrofu", rekao je Dačić i podsetio je da su oni bombardovali Srbiju zbog tzv. humanitarne katastrofe.

Objasnio je da postoji nekoliko tačaka, odnosno pritisaka kada je reč o Savetu Evrope i dodao je da ovo uopšte nije moralo da bude ovako hitno.

"Ali neko je procenio da je Prištini nezgodno što se tamo nalazi pod kritikama. Sada je vreme da se pritisne Srbija kako bi se rešili određeni problemi pre evropskih izbora i izbora u Americi, kako se ne bi čekao kraj krize u Ukrajini, jer oni ne žele da se to rešava po istim standardima", rekao je Dačić.

Naveo je da ne može pitanje statusa tzv. Kosova da se rešava na jedan način, a da se onda pitanje Ukrajine rešava na drugi način.

"Ova odluka predstavlja direktno kršenje naših nacionalnih i državnih interesa, kršenje našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta i ta odluka je direktno suprotna svim principima na kojima počiva Savet Evrope. Ali, eto, to je ta politička realnost u kojoj živimo", podvukao je Dačić.

Kada je reč o proceduri, objasnio je da će to u aprilu biti na parlamentarnoj skupštini, a u maju se očekuje da se donese konačna odluka.

"Drugi faktor pritiska jeste i ovo što se dešava oko Saveta bezbednosti u smislu isto tako sve odluke uglavnom koje se odnose na Srbiju se donose bez presedana. Znači donose se van svake procedure, van svih pravila", rekao je on.
Kada je reč o bombardovanju Srbije, Dačić je podsetio da je bačeno 22.000 tona bombi od kojih je 15 tona bombi sa osiromašenim uranijumom.

"Ali naše pozicije nisu iste, mi smo međunarodno priznata država, oni su deo naše države koji želi osamostaljenje bez naše saglasnosti, što je suprotno međunarodnom pravu i tako će to ostati za međunarodni pravni poredak, osim ako sila ne kaže drugačije. A ta sila na kraju opet može ona da nam to nametne, može da nametne svetu, ali što se tiče Srbije, mislim da Srbija nikada na čelu sa rukovodstvom predsednika Vučića neće priznati nezavisnost Kosova", istakao je Dačić.


Dačić: Mi sad ulazimo u odnos između velikih sila što nam nije cilj

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, povodom novog zahteva Rusije da se održi sednica SB UN o NATO agresiji na SRJ, da je bio spreman da krene jutros u Njujork, ali je naveo da sednica verovatno neće biti održana jer je Francuska opet najavila da će tražiti dva proceduralna glasanja.

"Rusija je zapretila da će na svakoj sednici da priča o agresiji i da će svaku sednicu da koristi za proceduralno glasanje. Rusija juče nije odobrila plan aktivnosti Saveta bezbednosti za april tako da mi sada već ulazimo u odnos između velikih sila što nama nije bio cilj", rekao je Dačić novinarima u Skupštini Srbije.

On je istakao da je Srbija želela da kaže istinu o agresiji i da je i dalje spremna da učestvuje kada i ako ta sednica bude zakazana.

"Ja sam došao u utorak predveče iz Njujorka. Danas je četvrtak. Juče javljaju da treba opet da se održi sednica. Danas neće biti sednica. Da li će biti u ponedeljak ili utorak, mi jednostavno ne možemo sad da funkcionišemo na takav način. I nije u redu da se sa nama tako postupa, jer ako već neko želi da se održi sednica, onda su mogli o tome da odluče bar nekoliko dana pre toga, ali dobro...Očigledno neko ne želi da se čuje istina", rekao je Dačić.