29. mart 2024 16:21

Dačić pokrenuo pokrenuo novu stratešku kampanju MSP - podsetnik doprinosu Srba progresu čovečanstva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dačić pokrenuo pokrenuo novu stratešku kampanju MSP - podsetnik doprinosu Srba progresu čovečanstva

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Šef srpske diplomatije Ivica Dačić pokrenuo je danas novu stratešku kampanju - obeležavanja 135 godina od osnivanja prvog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova (MSP) za srpske škole i crkve izvan Srbije, a čiji je cilj da se svetska javnost još jednom podseti na ulogu i doprinos Srba progresu čovečanstva.

Ministar Ivica Dačić povodom pokretanja kampanje u Muzeju srpske diplomatije priredio je specijalni prijem za decu od pet do 14 godina - učesnike konkursa koji je pokrenuo Generalni konzulat u Njujorku na čelu sa Vladimirom Božovićem, u saradnji sa šefom novoformiranog Sektora za javnu i kulturnu diplomatiju MSP-a ambasadorom Ljiljanom Nikšić.

Dačić, koji je i vršilac dužnosti premijera Srbije podsetio je da su deca budućnost Srbije i naglasio da je očuvanje kulturnog identiteta srpskog naroda i svih Srba u regionu i u dijaspori veoma važan zadatak cele države.

Pomoćnik ministra za novoosnovani sektor, koji će sprovesti kampanju, Ljiljana Nikšić naglasila je da je cilj kampanje da se svetska javnost još jednom podseti na ulogu i doprinos Srba progresu čovečanstva, ali i na činjenicu da je kulturno nasleđe srpskog naroda deo svetske bašitne koja određuje vrlo posebno mesto koje srpski narod treba da ima među narodima sveta.

Nikšić je rekla da će u fokusu kampanje biti dualna izložba sa dva segmenta jedan će se odnositi na Srbe u svetu, a drugi na srpsku i svetsku baština i monašku diplomatiju svetog Save kojom će biti prikazane zadužbine u Grčkoj, Jerusalimu i neke od starih rukopisnih spisa sa Sinaju.

"Prikazaćemo i manastire koje su na listi Uneskove svetske bašitne koji su nastajali u isto ili slično vreme, poput Hilandara 1198. i susreta Svetog Save u Egiptu sa sultanom al-Malikom al-Kamilom 1234. godine na putu ka Sinaju, Pećka patrijaršija iz 1346, i manastir Svetih arhangela Mihaila i Gavrila, koji je prvi pravoslavni manastir svih Slovena u Jerusalimu iz 1312. za koji u Jerusalimskom zidu postoji i danas arkada srpske kapije", kazala je

Dačić je dečacima i devojčicama učesnicima konkursa koji su specijalno doputovali iz Prilužja kod Vučitrna, iz Vladičinog Hana, kao i iz Grčke, Trsta, Čikaga, Njujorka i Velike Britanije, kao i iz tri beogradske osnovne škole "Vuk Karadžić", "Branko Ćopić" i "Danilo Kiš", uručio knjige o Nikoli Tesli uz simbolične novčane nagrade.

Najmlađi petogodišnji Pavle Mitrović iz Prilužja svečanu dodelu nagradica otvorio je recitujući pesmu "Moja Srbija" koju je lično ispisao.

Radovi dece dobitnika nagrada biće izloženi na "Tabli malih dobitnika" tokom trajanja strateške kampanje obeležavanja tog značajnog jubileja inostranih poslova koje baštini tradiciju preko 800 godina "nemanjićke diplomatije svetosavskog pacifizma".

Osim Pavla i Davida Mitrovića iz Prilužja, Andrej Milosavljević iz Vladičinog Hana je opisao zašto voli Srbiju rečima "Volimo Srbiju jer Srbija voli nas, a mi smo deca Srbije".

Među učesnicima bili su i Marko Pojin Backović (6,5) iz Trsta, Teofanija Urošević (10) i Sofija Holms (10).

Poseban gost skupa bio je i Srbin Edi Kosta Said, tanzanijskog porekla, sa crtežom o Srbiji i srpskoj zastavi, a čiji je otac bio stipendista Vlade u vreme razmene studenata Pokreta nesvrstanih.

Deca su dobila i knjige "Ja Milunka" o heroini Milunki Savić, koje je napisala Maja Kovačević, majka 11 Kovačevića, novinar i publicista osnivač izdavačke kuće "Glas Srbije".

Na kraju skupa dodeljene su i titule Tesla Ambasador - Joani Bacolu, koja aktivno obnavlja crkve i manastire širom Srbije, uključujući i Visoke Dečane za izuzetan doprinos očuvanju kulturnog i verskog identiteta srpskog naroda. Bacolu je kao Srpkinja grčkog porekla i nosilac ordena Svetog Save Srpske pravoslavne crkve.

Titule koje su bile deo nedavno završene strateške kampnje MSP osam decenija kulture sećanja na Nikolu Teslu uručene su i generalnom konzulu Vladimiru Božoviću i

predsedniku Udruženja jevrejsko-srpskog prijateljstva i novinaru Majklu Frojndu za izuzetan doprinos očuvanju kulture sećanja na stradanje porodice Nikole Tesle.