31. mart 2024 13:48

Vučić: Srbija ne preti nikom, ali smo sposobni da se odbranimo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Srbija ne preti nikom, ali smo sposobni da se odbranimo

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija uvek spremna da brani svoju zemlju, da nikome ne preti, a da oni koji pričaju o pretnjama obično misle kako bi trebalo nekome da prete.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše to što mediji u BiH pišu da preti novim ratom, kao i što je novi mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević rekao da će se "Crnoj Gori obiti o glavu to što je priznala Kosovo", Vučić je istakao da kao vrhovni komandant oružanih snaga niti bilo kome preti, niti mi imamo snage i mogućnosti da bilo kome pretimo.

“Srbija nikome ne preti, nikada nije pretila. Znamo sve naše probleme, znamo koliko smo slabi, ali znamo i koliko smo jači nego što smo bili, ali to je naša spoznaja i važno je da bismo mogli da pokušamo da učinimo da budemo mnogo snažni i da nikome ne bi padalo na pamet iz okruženja da izvrši agresiju na našu zemlju”, poručio je Vučić nakon obilaska jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane(RV i PVO) na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici.

Dodao je da su, kako je rekao, svi u regionu mnogo jaki.

Podrška rezoluciji o Srebrenici ne traži se zbog ljudskosti

Predsednik Srbije je rekao danas, komentarišući izjavu ministra spoljnih poslova BiH da bi trebalo da podrži rezoluciju o Srebrenici "ako misli dobro Srbiji" i da bi time pokazao ljudskost i hrabrost, da bosanski ministar na tome ne insistira zbog ljudskosti, već zbog pravno-političkih konsekvenci.

"Neće biti da je do ljudskosti. Biće da vi insistirate na tome zbog pravno-političkih konsekvenci, što se vidi iz samog odgovora. A to je ono o čemu sam ja uvek govorio. Nije pitanje to priznanja da se dogodio strašan zločin. Nije to pitanje pokazivanja žaljenja, ljudskosti ili bilo čega drugog, već onoga što tome treba da sledi", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da mu nije problem da pokaže ljudskost, da iskaže iskreno saučešće svim porodicama tragično ubijenih Bošnjaka i da se pokloni žrtvama bošnjačkog naroda, a da je to drugoj strani strašan problem, jer to nikada nisu uradili na stratištu srpskog naroda.

"Nije mi problem da iskažem iskreno saučešće svim porodicama tragično ubijenih Bošnjaka. Sve što je njima strašan problem, jer nikada to nisu uradili na stratištu srpskog naroda, bilo na teritoriji Republike Srpske, Federacije ili teritoriji Republike Srbije. Jer valjda Srbi nisu nigde ubijani. I to nije problem. Ja volim i poštujem bošnjački narod. Slušam njihova laži godinama. Koliko godina to traje?", naveo je Vučić.

Kurti hoće da koristi institucije SE za tužbe protiv Srbije

Aleksandar Vučić je izjavio danas da se Srbija ne boji tužbi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, ali da on baš sada preti tužbom za novodne ratne zločine i genocid, jer će mu ulazak u Savet Evrope omogućiti da koristi institucije te organizacije.

Vučić je rekao da Kurti sada preti tužbom zbog toga što su mu izvestiteljka za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope Dora Bakojani i zapadne sile omogućile da uđe u tu organizaciju pa će da koristi njene institucije da preko njih podiže tužbene zahteve protiv Srbije.

Vučić je rekao i da je Kurti do sada čekao da neka druga zemlja podnese tužbu za navodni genocid, s obzirom na to da Ujedinjenje nacije ne priznaju Kosovo kao posebnu državu.

"On je čekao da neka druga zemlja podnese tužbu za genocid, jer Aljbin Kurti nije priznata zemlja u UN i ne može da podnese tužbu pred Međunarodnim krivičnim sudom. To može neko drugi u njegovo ime, što nije lako, već preteško političko pitanje", rekao je on dodajući da Kurti sada želi da za to iskoristi SE.

Vučević častan čovek, opozicija bi isto reagovala na svaki moj predlog

Miloš Vučević je častan i ozbiljan čovek za razliku od onih koji su sa takvom lakoćom bacali pogrde na njega i ne trudeći se da glume pristojnost i da pokažu elementarnu odgovornost, izjavio je danas predsednik Srbije.

On je to rekao, posle obilaska jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše reakciju opozicije na predlog da Vučević bude mandatar za sastav nove Vlade Srbije i izjavu Dragana Đilasa da je Vučević odličan kandidat, jer je na slobodi i nije na poternici.

"Koga god da sam predložio, oni bi na isti način reagovali. Potpuno im je svejedno. Njih je baš briga za činjenice o broju birača u Beogradu koji je uvećan u njihovo vreme i u neka druga vremena", rekao je on.

Dodao je da je opoziciju baš briga i za "fantoma Borka Stefanovića" i za sve.

Sledeći put delovati na letelice koje se nađu u našem prostoru

Aleksandar Vučić je rekao danas tokom obilaska jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici da bi drugi put trebalo srušiti letelice koje se nađu u našem vazdušnom prostoru kao što je juče bio slučaj i delovati na njih protivvazdušnim oklopnim oružjem.

"Ono juče je bio balon ili veliki špijunski dron? Brzo je napustio prostor. Sledeći put će na to PVO dejstvovati i srušiti, pa da utvrdimo čije je", rekao je Vučić.

Na pitanje da li će sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, sa kojim uskoro treba da se sastane, razgovarati o nabavci borbenih aviona "Rafal", rekao da će između ostalog i o tome biti reči, ali da to, neće biti najvažnija tema.

"Mi ćemo svakako ići u nabavku, ukoliko budemo mogli da nabavimo 'Rafale', nabavićemo 'Rafale', ako ne budemo nabavili Rafale, nabavićemo negde nešto drugo. Ali mi moramo da vodimo računa o jednoj stvari, a to je odnos u regionu... Mi moramo da budemo kao jedina vojna neutralna zemlja značajno jači, da bismo tu svoju neutralnost i svoju slobodu mogli da sačuvamo", rekao je Vučić.

Pred Vučevićem, Vladom i Skupštinom su teški zadaci

 Predsednik Srbije je rekao danas da su pred mandatarom Milošem Vučevićem i pred vladom teški zadaci, kao i pred Narodnom skupštinom i da mnogo toga mora da se uradi da bi zemlja napredovala.

Vučić je čestitao Vučeviću i dodao da veruje da će u Narodnoj skupštini dobiti poverenje većine narodnih poslanika, ali i mnogo više od toga.

"Pred njim i pred vladom su teški zadaci, kao i pred Narodnom skupštinom. I mnogo toga što moramo da uradimo da bi nam zemlja napredovala", rekao je Vučić posle obilaska jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

On je dodao da su danas građani mogli da vide samo deo unapređenih mogućnosti i koliko je promenjen, ne samo izgled, već i nivo funkcionalne i operativne sposobnosti 29-ki.

Radićemo na jačanju lovačko-bombarderske avijacije

Aleksandar Vučić je izjavio danas da veruje da će Srbija u budućnosti nabavljati kombinovane lovačko-bombarderske avione koji će moći da gađaju ciljeve na zemlji i ciljeve u vazduhu i imati dobre performanse, ali da će oslonac biti na dronovima.

Tokom obilaska Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane (RV i PVO) na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović rekao je Vučiću da će za 20 dana na Peštoru imati prilike da vidi dejstvo naših dronova “komarac” i “osica”.

“Na Pešteru ćemo prvi put videti stvarno delovanje naših dronova. Mi smo imali to nešto malo u Nikincima, ali sada će, prvi put biti stvarno delovanje”, rekao je Vučić.

Govoreći o MIG 29, Vučić je rekao da ih je video još u Kubinki, blizu Moskve, kada su dogovarali nabavku tih aviona.