30. mart 2024 19:54

Srđan Barac: Izbor Vučevića za mandatara je logičan, pokazao se kao uspešan političar

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srđan Barac: Izbor Vučevića za mandatara je logičan, pokazao se kao uspešan političar

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević je logičan izbor za mandatara, pre svega jer je predsednik najveće stranke, ne samo u Srbiji, već i na Balkanu, kako po broju članova, tako i po značaju koji predstavlja za naš region, ali i zbog toga što se pokazao kao vrlo uspešna politička figura, ocenio je danas Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost.

On je za Tanjug rekao da se Miloš Vučević pokazao veoma dobro vršeći važne političke funkcije, pa ga stoga ne iznenađuje izbor predsednika Srbije Aleksandra Vučića da njega predloži za mandatara za sastav nove Vlade.

"Mene lično nije iznenadio izbor, logično je da predsednik najveće stranke ne samo u Srbiji već i na Balkanu, kako po broju članova, tako i po značaju koji predstavlja za naš region, bude i mandatar. Sa druge strane, Vučević se pokazao vršeći važne funkcije - vodio je Novi Sad vrlo uspešno i napravio grad koji je sada mesto gde mnogi dolaze, a retko ko odlazi. Mesto gde, čini mi se, svi poštuju njegov politički kapital i uspeo je da preokrene točak istorije u Novom Sadu i krene putem napretka i dolaska novih investicija", ocenio je Barac.

Prema njegovim rečima, važnost tih investicija ogleda se u tome što dolaze oni koji zapošljavaju visokokvalifikovanu radnu snagu.

"I to je ustvari ključ uspeha. Sa druge strane, nakon Aleksandra Vučića, koji je bio predsednik i neprikosnoveni lider SNS-a, koga izuzetno cene i poštuju članovi te stranke, Vučević je imao veoma težak zadatak posle njega. Čini mi se da je uspeo da postane lider Naprednjaka, da ga članovi cene i potšuju kao predsednika stranke iako je Aleksandar Vučić lider i najznačajnija ličnost. Miloš (Vučević) je uspeo da uđe u te cipele i na jedan vrlo dobar način komunicira i postane prihvaćen, čini mi se, od celog članstva SNS-a", rekao je Barac.

Na pitanje šta očekuje od sednice Narodne Skupštine na kojoj će se glasati o izboru Miloša Vučevića za premijera, Barac poručuje da veruje da će deo opozicije pokušati da izazove incidente.

"Verujem da će doći do incidenta, ili bar do pokušaja incidenta, jer čini mi se da određenim pojedincima u opoziciji, ali i određenim centrima moći, jeste u interesu da Srbija bude u konstantnom stanju haosa i tenzija od nekog incidenta. Pojedini centri moći, ali i deo opozicije zaista žele da takav incdient iskoriste kao municiju protiv Srbije, jer to treba da se ukombinuje sa spoljnim pritiscima na Srbiju i stvori zapaljivu atmosferu pred izbore u Beogradu koje pokušavaju da nametnu kao sudbonosne, odnosno da se ne bira vlast u glavnom gradu, nego za celu Srbiju", naglasio je Barac.

S tim u vezi, kako dodaje, dobro je što je Miloš Vučević mandatar, jer, prema njegovim rečima, njega krasi umerena retorika.

"Njegov politički aktivizam obojen je više slušanjem nego sa istrčavanjem ispred tih nekih napada koji se dešavaju. Čini mi se da ne odgovara na taj način, već sluša i mislim da je kao mandatar dobar, jer će da pokaže tu jako dobru politiku po mom mišljenju, a to je politika u kojoj se nekada i povučete korak nazad da biste u narednom koraku napravili širi i kvalitetniji front", rekao je Barac.

Ističe da je upravo to Srbiji danas potrebno.

"Vlada mora da razmišlja dalekosežno, taj tim mora da bude izuzetno dobar, jer naš kurs je izuzetno teško održati. Kurs između Istoka i Zapada, a pritiskaju i jedna i druga strana. Dakle, taj tim mora da bude mnogo dobro obučen da istraje u takvom kursu", poručio je Barac u razgovoru za Tanjug.

Upitan koji su, prema njegovom mišljenju, najveći izazovi pred novom vladom, Barac posebno ukazuje na one koji će dolaziti sa spoljnog plana.

"Međunarodna institucija kao što je Savet Evrope daje pozitivno svetlo za prijem tzv. Kosova i time direktno krši Rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Sve to je nešto što govori da će u narednom periodu sve što je u spoljnom planu zaista intenzivno biti težak i komplikovan izazov za celo državno rukovodstvo. Zato je važno da u vladi budu stručnjaci koji će doprineti da taj kurs Srbije bude održiv na uzburkanom moru", ocenjuje Barac, ali ne isključuje ni izazove na, kako kaže, unutrašnjem planu.

Kada je reč o imenima ministara u novoj vladi, Barac kaže da je predsednik Srbije jasno stavio do znanja da će pored mandatara Vučevića, u novoj vladi sigurno biti i Siniša Mali.

"Ne bih da licitiram, ali mislim da je danas jasno pokazao predsednik Srbije da Mali ima svoje mesto. Ostala imena, mislim da će mandatar predlagati i razgovarati sa ljudima koji su kadri da odgovore teškom izazovu koji je pred Srbijom. Kada je reč o izmenama ministara, postoje oni koji su se umorili, a koji su zaista odradili dobar posao i trudili se kao ministri. Ali, postoje i oni koji se nisu dovoljno trudili i radili i do čije je promene potrebno da dođe. Uz sve najave koje smo čuli od vladajuće koalicije, promene koje dođu biće svakako u korist građana", zaključio je Barac.