31. mart 2024 10:41

Dejan Miletić: Pred Srbijom su brojni izazovi, Vučević je oličenje stabilnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Miletić: Pred Srbijom su brojni izazovi, Vučević je oličenje stabilnosti

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić ocenio je da je izbor Miloša Vučevića za mandatara krajnje prirodan imajući u vidu da se nalazi na čelu vladajuće partije koja treba da preuzme ozbiljnu odgovornost za dalji rast i razvoj Srbije i očuvanje nacionalnih interesa.

"Ako neko je u stanju da odgovori tom zadatku u ovom trenutku, to je sigurno gospodin Vučević. U tom smislu radujem se odluci i ako je bilo nekih dilema i činilo se da možda stvari idu u drugom pravcu, sada mogu da konstatujem da ovo je, po meni, optimalno rešenje i nadam se da će i vlada biti u tom kontekstu formirana", rekao je Miletić za Tanjug.

Miletić je dodao da su pred Srbijom brojni izazovi i da je prirodno da budući premijer bude neko ko oličava stabilnost i kontinuitet pogleda predsednika Srbije Aleksandra Vučića na odnos prema spoljnoj i unutrašnjoj politici.

"Vučević je čovek koji je prekaljeni političar, prošao je sve faze i uvek je imao jednu stabilnost, čvrstinu i odlučnost. I nekako sa ovim odnosom snaga u parlamentu krajnje je prirodno da čovek koji vodi vladajuću partiju bude na čelu Vlade Srbije koja treba da preuzme zaista ozbiljnu odgovornost i za dalji rast i razvoj Srbije s jedne strane, a s druge strane izočuvanje nacionalnih interesa", kaže Miletić.

On smatra da će biti mnogo iznenađenja u kadrovskim rešenjima buduće vlade.

"Vučević nije opterećen bivšim odnosima, on je čovek sveže energije i u tom smislu verovatno će sa predsednikom Vučićem usklađivati ta kadrovska rešenja, ali sam siguran da će biti dosta novih lica, sveže krvi i da će ova vlada biti još kvalitetnija nego pre", ocenio je Miletić.

Miletić smatra da se najveći izazovi buduće vlade tiču regionalne situacije, bezbednosti u regionu i očuvanja mira i dodaje da je Srbija opredeljena za mir i stabilnost.

"Bez jake Srbije nema jakog regiona i to bi nekako, čini mi se, bio zadatak u narednom periodu ove vlade, da pokaže ne samo da je lokomotiva u regionu u smislu razvoja, nego da je i okosnica nekako tih dešavanja po svim aspektima od EXPO-a, pa na dalje, da mi budemo u svari to čvorište regionalnog dešavanja. Čini mi se da je to realno i da je to moguće ostvariti", kaže Miletić.