1. april 2024 13:18

Dačić sa praktikantima u Ministarstvu spoljnih poslova: Ne može da bude diplomata onaj koji nije patriota

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dačić sa praktikantima u Ministarstvu spoljnih poslova: Ne može da bude diplomata onaj koji nije patriota

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić obratio se danas studentima, polaznicima stručne prakse u Ministarstvu spoljnih poslova i poručio im da je častan posao boriti se za svoju zemlju i da ne može da bude diplomata onaj koji nije patriota.

On je ocenio da će mnogi u svetu gledati da slome srpske nacionalne i državne interese, pa je poručio studentima da zapamte da je prvi srpski strateški prioritet zaštita teritorijalnog integriteta i suvereniteta, pitanje Kosova i Metohije, pitanje Republike Srpske i pitanje srpskog naroda u celini.

"Mnogi će da vam pričaju da treba da se manete tih priča iz prošlosti, da treba da budete moderni, da treba da budete proevropljani. Ali kad neko kaže evropljani, misli da treba da budete antisrbi. Ne, treba da budete evropljani koji će da vole i brane srpski nacionalni i državni interes, kao što to rade druge zemlje i drugi narodi", izjavio je Dačić.

"Vi ste mladi ljudi i naučite da pre svega, mi ovde služimo Srbiji, srpskom narodu, svim građanima Srbije i to je naš nacionalni i državni prioritet", rekao je Dačić na svečanoj ceremoniji organizovanoj u Ministarstvu spoljnih poslova, povodom početka tromesečne stručne prakse za studente 15 fakulteta sa šest državnih univerziteta.

Naveo je da je danas veoma značajan dan, kako za studente, tako i za njega i njegove kolege u MSP, jer su posle dugih priprema otvorili vrata po treći put za najbolje studente sa šest univerziteta u Srbiji.

"Posebno mi je drago što su sa nama danas studenti političkih nauka, pravnih, ekonomskih i filoloških fakulteta. Ne samo iz Beograda, već i iz Novog Sada, Niša, Kragujevca, Subotice i Prištine, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici - ukupno 41 student. Siguran sam da će sticanje praktičnih znanja u Ministarstvu Spoljnih poslova u naredna tri meseca imati veoma pozitivan uticaj i doprineti da efikasno i sa najboljim ocenama savladate poslednje stepenike svog akademskog obrazovanja", rekao je Dačić.

Naveo je da je Ministarstvo spoljnih poslova jedna od institucija koja godišnje primi najveći broj studenata na stručnu praksu.

"Za vas će to biti dobra prilika da steknete radne navike i radno iskustvo, naučite mnogo toga novog i oprobate se u timskom radu, dok će vaša energija i volja za učenjem biti veliki podstrek našim kolegama i doneti novu energiju u MSP. Siguran sam da ćete za nekoliko meseci odavde otići, ne samo bogatiji za nove veštine, već pre svega za brojna prijateljstva i iskustva", poručio je studentima Dačić.

Dodao je da je uveren da sa studentima deli stav, da je čast i privilegija biti u prilici da svojim radom pomoći u ostvarivanju spolnopolitičkih prioriteta Republike Srbije.

"Vama će biti pružena prilika, da u periodu veoma zahtevnih i intenzivnih međunarodnih dešavanja, kroz vođenje mentora koji će tokom prakse pratiti vaš rad, steknete dodatna znanja u brojnim oblastima kojima se naše ministarstvo bavi u svakodnevnom radu", rekao je Dačić.

Naveo je da se međunarodne prilike menjaju i usložnjavaju na dnevnom nivou i zato je neophodno da se diplomate stalno usavršavaju, da deluju efikasno, da budu spremni da ulože dodatnu energiju i rad kako bi bili spremni da se suoče sa svim izazovima koji su pred nama.

Zahvalio se svim kolegama u ministarstvu koji su radili na pripremi stručne prakse, kao i Studentskom centru Beograd, Gradskoj upravi grada Beograda i Sekretarijatu za javni saobraćaj, kao i Srbijavozu, koji su sa svoje strane pomogli realizaciju projekta.

Za kraj, poručio je studentima da interesa ima puno, ali da je Srbija samo jedna.