1. april 2024 13:56

Linta: Priprema Rezolucije o Srebrenici predstavlja pretnju za Srbiju, Srpsku i srpski narod

Izvor: TANJUG

podeli vest

Linta: Priprema Rezolucije o Srebrenici predstavlja pretnju za Srbiju, Srpsku i srpski narod

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ, arhiva

BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je danas da priprema nove Rezolucije o Srebrenici predstavlja veliku pretnju za Srbiju, Srpsku i srpski narod, kao i da bošnjački deo misije pri UN radi samovoljno na novoj Rezoluciji o Srebrenici koja bi trebalo da bude predstavljena na sednici Generalne skupštine UN u aprilu.

On je, povodom inicijative da se na dnevnom redu Generalne skupštine Ujedninjenih nacija nađe Rezolucija o genocidu o Srebrenici, cenio da je skandalozna činjenica da ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija to radi mimo odluke Predsedništva BiH i Ministarstva spoljnih poslova u Savetu ministara i bez dogovora sa srpskim predstavnicima, savodi se u saopštenju Saveza Srba iz regiona.

"Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, na čijem čelu je bio vodeći izraelski istoričar i stručnjak za Holokaust Gideon Grajf, zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio genocid, niti je postojala namera uništenja Bošnjaka. U Srebrenici su počinjena dva zločina - i nad Srbima i nad Muslimanima", rekao je Linta.

Dodaje da u međunarodnoj zajednici treba voditi aktivnu borbu za istinu da se u Srebrenici nije desio genocid niti se Srebrenica može svesti samo na 1995. godinu.

"Muslimanske snage na čelu sa Naserom Orićem su od 1992. do 1995. godine izvršile brutalne i masovne zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima i opljačkale, zapalile i uništile veliki broj srpskih sela i zaseoka u srednjem Podrinju", ocenio je Linta.