1. april 2024 14:09

Ministar Selaković dodelio ugovore o finansiranju Saveza udruženja osoba sa invaliditetom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Selaković dodelio ugovore o finansiranju Saveza udruženja osoba sa invaliditetom

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZA RAD/ Jelena Simonović

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković dodelio je sa pomoćnicom ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljanom Barošević ugovore o finansiranju saveza udruženja osoba sa invaliditetom u Srbiji, u okviru programskog konkursa za 2024. godinu.

"Važna stvar je da smo na tom konkursu uspeli da podelimo sredstva u visini od 269.291.220 dinara. Taj novac, kao što znate uvećan je u protekloj budžetskoj godini za 20 miliona dinara i u tom iznosu ostao je i ove godine", rekao je Selaković.

On je dodao da od 39 prijavljenih organizacija, njih sedam nisu ispunile propisane uslove.

"Dok su 32 ispunile te uslove i zbog toga smo bili u prilici da sedam njih dobiju ona sredstva koja su od nas i tražili, da je šest saveza dobilo povećanje od pet do devet odsto u odnosu na prošlogodišnji konkurs, dok je 18 saveza dobilo povećanje do četiri odsto u odnosu na 2023. godinu, dok je jedan savez dobio manja sredstva u odnosu na prošlu godinu", precizirao je ministar.

Ministar je rekao da sve što Ministarstvo čini, kroz programski tako i kroz stalno otvoreni konkurs, preko kojih savezi udruženja mogu da računaju na pomoć i podršku, usmereno je ka jednom cilju, a to je prema njegovim rečima, stvaranje Srbije bez barijera.

On je podsetio i da je komisija za izradu nacrta Zakona o organizacijama osoba sa invaliditetom, započela svoj rad koji ide planiranom dinamikom, i da su dve održane samo u martu.

"Nadam se da ćemo sledeću godinu da dočekamo sa tim novim zakonom, koji će onim organizacijama, savezima udruženja koji budu ispunjavali zakonom propisane uslove po pitanju njihove reprezentativnosti, itekako omogućiti finansiranje na više nivoa i u samoj našoj državi, uključujući i lokalne samouprave", rekao je Selaković.

Ministar je rekao da su savezi glavna, ključna spojnica sa nivoom državne vlasti, preko kojih se podjednako komunicira sa svim udruženjima, kojih ima više od 500 i da je zajednički interes, da svako udruženje koje je član saveza ima određenu vrstu koristi od programskog konkursa.

"Naš cilj je kao što sam rekao Srbija bez barijera, a to znači da Srbiju činimo svakim danom sve više državom istih šansi za sve naše građane. Zato sam uveren da smo negde na najbolji mogući način uspeli da odgovorimo onome što jesu vaši zahtevi i vaše potrebe, na obostranu korist" naglasio je ministar.

Ministar je izrazio očekivanje da će sredstva biti utrošena na takav način da zaista zadovoljavaju potrebe onih kojima su ova sredstva i najnužnija i najpotrebnija.