2. april 2024 13:56

Selaković: Užice dobija dnevni boravak za osobe s autizmom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Selaković: Užice dobija dnevni boravak za osobe s autizmom

Foto: Tanjug video

UŽICE - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković prisustvovao je danas u Užicu obeležavanja Svetskog dana osoba sa autizmom i otvaranju izložbe u Gradskom kulturnom centru „Plavo srce u prestonici kulture 2024“ koju čine radovi članova udruženja Saveza za autizam iz cele Srbije i umetnika grada Užica.

“Užice će ove godine dobiti dnevni boravak za osobe sa autizmom, ali i za druge osobe koje su mentalno nedovoljno razvijene i za njihove roditelje koji bi mogli da za trenutak izađu iz svog okruženja, a da znaju da im je dete na sigurnom”, najavio je Selaković.

On je saopštio i da je Atletskom klubu osoba sa invaliditetom “Pora” iz Užica danas odobren projekat od oko tri miliona dinara da se Gradski bazen u Užicu, izgradnjom rampe, učini pristupačan osobama sa invaliditetom, ujedno podsećajući da je to bazen sa prvom teretanom u Srbiji za osobe sa invaliditetom.

“Na nama kao društvu je da razvijamo sve lokalne usluge socijalne zaštite kako bi rasteretili roditelje misli gde će biti njihovo dete jednoga dana, ali i da produbljujemo svoj rad na obrazovanju i usavršavanju u poslovnim veštinama osoba sa invaliditetom”, kazao je Selakvić.

On je rekao da je Vlada usvojila uredbu na osnovu koje će biti raspisan prvi javni poziv za dodelu sredstava socijalnim preduzećima.

"To je kategorija koju razmišljamo ozbiljno da razvijamo, koja treba da uposli osobe sa invaliditetom kako bi bili ekonomski samostalniji. Opredelili smo prva budžetska sredstva u iznosu od 50 miliona dinara, a sa inostranim partnerima planiramo da obezbedimo sredstva od 1,4 miliona evra”, poručio je Selaković.

Predsednica Upravnog odbora Autizam Srbije – Saveza udruženja za pomoć osobama sa autizmom Nevena Jojić Petrović navela je da se uskoro bliži pola veka od osnivanja udruženja i zahvalila se Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za nesebičnu podršku.

“Ministarstvo, Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom je naš dugogodišnji partner i fnansijska podrška i od neprocenjivog značaja za sva naša udruženja, dugo godina nas finansiraju preko konkursa i naš su partner u kreiranju Srbije bez barijere. Zahvaljujući ministarstvu u toku je izmena i dopuna pravilnika o bližim uslovima i standardima za pružanje usluge i socijalne zaštite u delu personalne asistencije i stanovanja uz podršku što je od ogromne važnosti za sve nas roditelje i svu našu decu”, kazala je Jojić Petrović.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević rekla je da se Grad Užice može pohvaliti dobrim rezultatima kada je reč o udruženjima osoba sa invaliditetom, saradnjom u pogledu obezbeđivanja prostora i finansija, kao i u na relaziaciji brojnih projekata unapređenja infrastrukture i pristupačnosti.

Ona je navela da pored postojećih liftova, rampi i taktilnih staza, Grad Užice radi i na izgradnji novih, te je ove godine izgrađen lift u Gradskom kulturnom centru kako bi osobama sa invaliditetom bile pristupačne sve manifestacije koje će se organizovane u okviru Prestonice kulture, da su vozila javnog prevoza prilagođena osobama sa invaliditetom i da je u centru grada postavljena interaktivna klupa.

“Kažu da lek za autizam ne postoji, a da je lek jaka i snažna porodica. Na nama je da nastavimo da radimo na osnaživanju porodica, jer Srbija i Užice bez barijera je naš cilj”, kazala je gradonačelnica Užica pozivajući udruženja da i dalje aktivno sarađuju.

Užičko udruženje za pomoć osobama sa autizmom ove godine slavi i dve decenije postojanja i svojim radom obuhvata 20 osoba sa autizmom i 64 člana njihovih porodica.

“Posle 20 godina rada naša deca i njihove porodice imaju daleko veću podršku, imaju parvo na uslugu ličnog pratioca, pravo na korišćenje dnevnog boravka, pravo na stručni rad koji se sprovodi u udruženju i druge usluge u Gradskom centru”, navela je predsednica Užičkog udruženja za pomoć osobama sa autizmom Zorica Mitrović.

Ona je dodala da stepen podrške mora biti još veći, jer se radi o složenom razvojnom problemu koji iziskuje multidisciplinaran pristup, veoma stručan tretman, dosta razumevanja i strpljenja.

“Porodice vode dugogodišnju borbu, tako da su iscrpljeni, bolesni i materijalno loše, pa je neophodna veća podrška biološkim porodicama, starijim i samohranim roditeljima. Potrebno je uspostavljanje dnevnog boravka za odrasle osobe iz spektra autizma, a najveća potreba je osnivanje humanih oblika trajnih zbrinjavanja, poput malih zajednica i stanovanja uz podršku jer vreme prolazi, snage ponestaje, a briga je sve veća”, zaključila je Mitrović.

Autizam Srbije i Užičko udruženje za pomoć osobama sa autizmom dodelili su zahvalnice za podršku i pomoć institucijama, organizacijama i pojedincima.