3. april 2024 17:21

Kurti: Posetio sam sve četiri opštine na severu KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kurti: Posetio sam sve četiri opštine na severu KiM

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

PRIŠTINA - Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti saopštio je da je danas posetio sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije u kojima pretežno živi srpsko stanovništvo.

"Budućnost naše zemlje je svačije pravo i odgovornost i zajedno ćemo raditi na boljem sutra", naveo je Kurti na društvenoj mreži X.

Prethodno su direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i Srpska lista osudili Kurtijevu posetu opštinama na severu pokrajine.

Petković je naveo da je Kurti odlučio da podigne nove tenzije na severu KiM, uoči nastavka dijaloga u Briselu.

"Kurti nema šta da traži na severu KiM, gde nije dobrodošao. O kakvoj demonstraciji sile je reč najbolje svedoči činjenica da je ceo Leposavić bio blokiran prilikom njegovog odlaska u zgradu opštine, gde ga je sačekao njegov gaulajter i lažni gradonačelnik. Takođe, činjenica da su sve ulice prazne u Leposaviću i Zubinom Potoku jasno pokazuje da srpski narod pokazuje prezir prema ovoj Kurtijevoj provokaciji", poručio je direktor Kancelarije za KiM.

Iz Srpske liste su naveli da Kurtijev dolazak na sever KiM ima za cilj destabilizaciju situacije na terenu i izazivanje tenzija.

"Zahtevamo da nadležne međunarodne organizacije reaguju na ovu očiglednu provokaciju i zahtevaju od svog pulena da prestane da ugnjetava srpski narod, koji je ovog puta pokazao izuzetnu suzdržanost i trpeljivost", ističe se u saopštenju Srpske liste.