3. april 2024 20:59

Samostalna demokratska srpska stranka: Širom Hrvatske poruke govora mržnje prema Srbima tokom predizborne kampanje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Samostalna demokratska srpska stranka: Širom Hrvatske poruke govora mržnje prema Srbima tokom predizborne kampanje

Foto: Shutterstock.com/DexonDee, ilustracija

ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) saopštila je danas da predizbornu kampanju "Hrvatska treba Srbe" uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj zakazanih za 17. april, prate "zabrinjavajući događaji" i da ta stranka svakodnevno prima izveštaje o sistematskom uništavanju predizbornih plakata širom Hrvatske.

"Ne samo da se uništavaju plakati 'Hrvatska treba Srbe', SDSS-ove kampanje, već se upada ljudima u dvorišta da bi se došlo do reklamnih panoa. Uništavaju se i same nosive konstrukcije na kojima se nalaze plakati. Gotovo da nema te prepreke koja će zaustaviti divljanje i mržnju prema Srbima", saopštio je SDSS.

U saopštenju se dodaje da su samo tokom uskršnjih praznika "monstruozne poruke govora mržnje" protiv pripadnika srpske zajednice osvanule na SDSS-ovim plakatima na zadarskom području.

"Zagreb, Šibenik, Karlovac, Osijek… Iz dana u dan nižu se gradovi po Hrvatskoj u kojima proustaški vandali uništavaju SDSS-ove plakate", navodi se u saopštenju.

SDSS osuđuje takvo nedopustivo ponašanje i ocenjuje da ovo nije samo napad na kampanju SDSS-a, već i na demokratske procese i slobodu izražavanja.

"Pozivamo sve građane da se uzdrže od ovakvih postupaka bez obzira o kojoj političkoj opciji se radilo i da se zajedno zauzmemo za kulturu suživota i poštovanja demokratskih vrednosti", ističe se u saopštenju SDSS-a i dodaje da će ta stranka nastaviti da se bori za svoja prava i interese svih građana, bez obzira na nacionalnu ili etničku pripadnost.