4. april 2024 11:08

Obradović: Izborni uslovi samo izgovor za odluku o učešću na izborima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Obradović: Izborni uslovi samo izgovor za odluku o učešću na izborima

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Darko Obradović iz Centra za strateške analize rekao je danas, povodom raspisivanja beogradskih izbora za 2. jun i izjave predstavnika "Srbija protiv nasilja" i koalicije NADA da oni neće ići na izbore, da se opet nameće lažna dilema oko celog izbornog procesa, jer je od samog početka jasno da su izborni uslovi samo jedan od izgovora za odluku o učešću svih političkih aktera na izborima.

On je za Tanjug izjavio da ako najveća opoziciona grupacija kaže da će bojkotovati izbore, to znači da oni žele da opstruišu izborni proces.

"Ukoliko postoji dijalog, preporuke koje su date, ako vi imate sa najviših adresa u Srbiji nalog da se preporuke ispune, onda se postavlja pitanje čemu doprinosi bojkot, da li to doprinosi razvoju demokratije u Srbiji. Od 2000. godine do današnjeg dana 2024. godine niko nikada nije doveo u pitanje demokratičnost i legitimitet izbora u Srbiji", naveo je Obradović i dodao da samim tim smatra da mnogi akteri, pogotovo inostrani, neće moći da razumeju šta znači bojkot izbora u ovoj situaciji.

Komentarišući pritiske na Srbiju vezane za situaciju na Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj, Obradović je rekao da očigledno dolazi do kooridnisanog razmatranja iz različitih oblasti i sfera sveobuhvatne situacije, u kontekstu bezbednosnog okruženja Srbije i strateškog okruženja stanja u međunarodnim odnosima jer, prema njegovim rečima, srpska spoljna politika nije adaptabilna i sami tim složenost međunarodnih odnosa proizvodi negativne implikacije po nacionalne interese Srbije.

"Zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost od pre dve godine je apsolutno jasan od trenutka kada šteta po Srbiju i njene interese nastupa, dakle doći će do promene ovog stava o četiri stuba spoljne politike", ocenio je on.

Obradović smatra da je vreme da se izmene određene spoljnopolitičke postavke i delovanje Srbije jer je u ovom trenutku jasno da srpska spoljna politika uz sve napore više ne može adekvatno, sa ovakvom postavkom, da štiti svoje nacionalne interese.

Prema njegovim rečima, jučerašnjom posetom srpskim opštinama na severu KiM premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti još jednom je pokazao destruktivan obrazac sa ciljem da naruši dijalog, isprovocira Srbiju i da je istera iz procesa dijaloga.

"Njemu je cilj da unilateralnim akcijama dovede do toga da Srbija postupi suprotno svojim interesima i on se namerno zaputio sa naoružanim ljudima na sever Kosova ne bi li proizveo određeni incident, i ovo je samo obrazac Kurtijevog delovanja ličnih karti, tablica, dinara i raznoraznih akcija protiv srpskog stanovništva. Ovim je demonstrirao da pregovori po pitanju dinara ne idu u Kurtijevu korist i zato je eskalirao, jer Kurti uvek eskalira kada gubi", izjavio je Obradović.

On je rekao da Srbija sada treba da zauzme još čvršće pozicije strateškog strpljenja, da ne povlači ishitrene poteze, da ne napušta međunarodne organizacije i platforme jer Kurtijeva politika nije održiva.

Obradović očekuje da će se tokom današnje nove runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu pronaći rešenje koje će obuhvatiti inkorporiranje ZSO sa srpskom većinom, dodavši da će se na takav način administrativno prevazići, kako je rekao, antihumanitarna mera ukidanja dinara.