4. april 2024 17:51

Kroz novi program UNICEF-a 4.500 dece u Srbiji unaprediće digitalnu pismenost

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kroz novi program UNICEF-a 4.500 dece u Srbiji unaprediće digitalnu pismenost

Foto: Shutterstock.com/ricochet64, ilustracija

BEOGRAD - UNICEF u Srbiji nastavlja da radi na unapređenju digitalne pismenosti učenika, nastavnika i roditelja i kroz novi program 4.500 dece u 30 škola širom Srbije imaće mogućnost da unapredi znanje u oblasti digitalne pismenosti.

Oslanjajući se na rezultate i resurse koji su razvijeni u prethodnom periodu, UNICEF i Yettel nastojaće da se, kroz novo partnerstvo, unaprede digitalne veštine dece, ojača znanje roditelja kako da zaštite decu od rizika i promoviše bezbedno korišćenje interneta kroz sistem obrazovanja, navodi se u saopštenju UNICEF-a.

"Jednak pristup digitalnim tehnologijama i digitalne kompetencije predstavljaju važnu investiciju koja donosi dobrobit učenicima i razvoju celog društva. Škole koje imaju pristup internetu predstavljaju centre za šire učenje i unapređenje digitalne pismenosti zajednica", istakla je direktorka UNICEF- a u Srbiji Dejana Kostadinova.

Kako je navedno, kroz nastavak partnerstva predviđeno je da 4.500 dece u 30 škola širom Srbije unapredi znanje u oblasti digitalne pismenosti, a razvijene i testirane obuke i materijali biće uključeni u obrazovni sistem i korišćeni dalje za razvoj digitalnih veština 60.000 učenika, roditelja i nastavnika.

UNICEF će nastaviti da i dalje podržava korišćenje obrazovnih digitalnih tehnologija u cilju unapređivanja prilika za učenje svih đaka, jačanje ekspertize nastavnika i dalje jačanje i modernizaciju inkluzivnog obrazovanja.

Ovaj projekat oslanja se na višegodišnju saradnju UNICEFa i Yettela, kroz programe Premošćavanje digitalnog jaza i Bezbedan net za celu porodicu.

Rezultati ovih projekata su osnovani klubovi za učenje, biblioteke digitalnih tehnologija, obuke za nastavnike, edukativni materijali za bezbedno korišćenje interneta.