5. april 2024 10:38

Barac: Najbolji odgovor Beograda na međunarodne pritiske je privredna saradnja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Barac: Najbolji odgovor Beograda na međunarodne pritiske je privredna saradnja

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost izjavio je danas da je za Beograd najbolji odgovor na velike međunarodne pritiske s kojima je suočen u međunarodnoj areni, privredna saradnja, odnosno privredno povezivanje.

On je za Tanjug istakao da je važno da Srbija donese određene pravne okvire i sporazume koji će omogućiti još bolju trgovinsku razmenu, kao i najave i sporazume koje će se ticati naoružanja Srbije.

Istakao je da u tom smislu predstoji važan put u Francusku, koja je jedna od najznačajnijih država EU i Evrope.

"Francuska kao druga država na svetu po izvozu naoružanja u ovom trenutku je vrlo važna u ovim danima kada se svi naoružavaju, kada ceo svet gleda na koji način da kupi naoružanja i kada iako imate novac ne možete da ga kupite ili dobijete u odgovarajućem vremenskom okviru. Važno je da se Srbija u skladu sa teorijom odvraćanja naoruža na bi li odvratila sve oni koji bi možda imali ambicije da nešto u regionu rade protiv interesa Srbije", poručio je Barac.

Barac kaže da od razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Francuske Emanuela Makrona u ponedeljak u Parizu, očekuje privredno povezivanje, sporazum oko naoružavanja i političko povezivanje, istakvši da je Pariz važan Srbiji u njenom evropskom putu kao centar evropske politike.

Kako je naveo, Makron želi da se nametne kao evropski lider zbog čega je, smatra Barac, važno da Srbija uspostavi jednu političku agendu koja bi bila na obostranu korist.

"Mislim da je obostrana korist da Srbija bude glavni partner Zapadne Evrope na Balkanu, da je Srbija njihov prvi partner i da se sa Srbijom stvaraju najbolji mogući privredni i politički odnosi, i da na taj način uspemo da maksimalizujemo naše nacionalne i državne interese", ocenio je on.

Barac smatra da bi ovaj sastanak mogao da bude početak jedne takve agende jer Makron ima simpatije prema Srbiji, srpskom narodu i, kako je rekao, možda može da bude prvi u tom nizu koji će pokrenuti novu političku agendu Evrope.

Na pitanje da li Srbija može da spusti rampu Prištini za ulazak u Savet Evrope, Barac je ocenio da je teško da će Srbija to uspeti jer se vidi da u međunarodnoj diplomatskoj areni kada SAD i Brisel nešto kažu, mnoge države sa kojima Srbija ima odlične diplomatske odnose ipak poslušaju diktat iz Vašingtona ili Brisela.

"To ne znači da treba da odustanemo, to ne znači da treba ovu izbornu trku za prijem takozvane države Kosovo da propustimo, već moramo da se borimo, moramo da radimo sa svim onim državama koje su nam prijateljski nastrojene, ali i sa onima koje nisu prijateljski nastrojene, da pokušamo da predstavimo značaj ovakvog jednog čina", napomenuo je on.

Prema njegovim rečima, možda jeste simobilički značaj prijem Kosova u SE, ali on šalje dalekosežne posledice o nepoštovanju osnovnih međunarodnih principa i narušava međunarodni ionako narušeni sklad koji već godinama ne funkcioniše.

"Ovo će dodatno potvrditi da u međunarodnim odnosima ne postoji više ni pravo, ni pravda, ni dobro susedski odnosi, već postoji samo diktat određenih centara moći koje i ako hoće da neka država menja granice ona to može, ako hoće nekoj državi da otimaju teritoriju kao nama, može, a sa druge strane puna su im usta teritorijalnog integriteta i suvereniteta i nepromenljivosti granica", rekao je Barac.