5. april 2024 19:13

Brnabić: Od leks specijalisa nema ništa, opozicija isti nije ni napisala

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Od leks specijalisa nema ništa, opozicija isti nije ni napisala

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Potpredsednica Glavnog odobra SNS i poverenica za Beograd Ana Brnabić rekla je da od "leks specijalisa" koji traži opozicija, a kojim bi se uvažili svi njihovi zahtevi, nema ništa i da ona predlog tog zakona nije ni videla, jer ga opozicija, kako je navela, nije ni napisala.

Odgovarajući na pitanje novinara da, ako je leks specijalis mogao da se donese za EXPO, Beograd na vodi ili prodaju NIS-a, zašto je i sada nedemokratski da se donese leks specijalis - ako bi to omogućilo da svi učestvuju na izborima, Brnabić je rekla da su izbori raspisani i da, kako je naglasila, "od toga nema ništa", jer ga opozicija nije napisala i predala Narodnoj skupštini kada su bile konsultacije.

Ona je objasnila da je opozicija govorila samo o tome i da je menjala mišljenje o sadržaju leks specijalisa.

"Dva dana, taj leks specijalis treba za sve izbore, da svima skrati mandat i svi izbori da se održe 2. juna. A onda dva dana, taj leks specijalis treba da spreči održavanje izbora u Beogradu u njihovom zakonskom roku i da ih odloži za oktobar. Pa da li taj leks specijalis treba da odloži izbore ili treba da skrati mandat? Šta u stvari treba taj leks specijalis da uradi?", rekla je Brnabić.

Ona kaže da ih je pitala o kakvom je leks specijalisu reč, ali da su menjali odgovor.

"Bio je jedan dogovor, juče je bio drugi. A dve nedelje pre toga je bio treći. Je li neko predložio leks specijalis? Osim toga što oni pričaju o leks specijalisu, je li postojalo nešto što smo mi mogli da pročitamo ili vidimo?", rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da se opozicija nije potrudila ni da ga napiše i da je sada kasno, jer su beogradski izbori raspisani.

"Šta sad treba da imamo? Leks specijalis koji će da ukine raspisane izbore od strane Narodne skupštine i da pita (Dragana) Đilasa kad mu odgovara, po istraživanjima javnog mnjenja, da budu izbori", dodala je ona.

Ona je još jednom naglasila da nikada nije videla leks specijalis i zapitala se da li opozicija očekuje da ga drugi napišu.

"Ne znam da li očekuju valjda da mi napišemo taj leks specijalis, pa da damo njihovim veličinama da ga pogledaju sami, pa da nam kažu šta treba da ispravimo. Da li je taj leks specijalis da pomerimo sve izbore za 2. jun ili je taj leks specijalis da pomerimo sve izbore za 2. oktobar? Ili je taj leks specijalis, što bi verovatno bila istina, da svi sedimo, ćutimo i da gledamo u Đilasa, pa da čekamo šta će taj veliki Đilas da kaže, kada će da se održe izbori i koji izbori", rekla je ona.

Kako je istakla, sada se vidi da opozicija nije imala problem sa spiskovima ili izbornim procesom, već da je njima samo problem datum.

"Datum traže u odnosu na to kada oni misle da su popularni ili manje popularni. Dakle, više nije problem ni sa izbornim uslovima, ni sa biračkim spiskom, ni sa ODIHR preporukama. Ništa od toga više nije problem, zato što smo se mi oko svega toga dogovorili. Problem je samo datum", dodala je ona. Brnabić je istakla da se sada tačno vidi o čemu je reč, jer da su, kako je rekla, imali problem sa biračkim spiskovima i izbornim procesom, ne bi još u septembru prošle godine tražili hitno raspisivanje izbora u roku od dva meseca.

"Sada nema nigde više Republika Srpska. Kaže, raspišite sve izbore zajedno u 60 lokalnih samouprava, zato što ćemo onda tako sprečiti seljakanje birača. Pa čekajte, vama je prvi problem bio valjda Republika Srpska. Jel tako? Između 40 i 50 hiljada birača. Kako vi time rešavate taj problem? Ne rešavate. Ali vi znate da taj problem ne postoji. Da su to sve bile laži. I sami su sada pokazali i sami su dokazali", objašnjava Brnabić.

Ona je naglasila da beogradski izbori ne mogu da se pomere, već da moraju da se održe 2. juna i da je ona dala predlog opoziciji da se za druge izbore u lokalnim samoupravama dogovore.

"Dakle, ovo što oni sada traže, to sam im ja ponudila, samo bez Beograda. Zato što za Beograd više nije bilo vremena. Meni je isticao rok da kao predsednica Narodne skupštine raspišem te izbore.

Dakle, sve ostalo što traže i to smo im dali. I rekli su ne", naglasila je Brnabić.

 

I dalje ne verujem u bojkot, ne mogu da zamislim njihovo objašnjenje

Ana Brnabić izjavila je danas da ne može da govori u ime OEBS-a kakav će stav imati prema najavama dela opozicije o bojkotu izbora i istakla da je više zanima šta misle građani Srbije o tome.

"Više me zanima šta misli naš narod o tome i kako smo došli u suludu situaciju da bojkotom izbora prete ljudi koji su tražili hitne izbore, pa mi sada te izbore imamo zato što smo im izašli u susret i raspisali vanredne izbore za decembar 2023.", rekla je Brnabić posle sednice Predsedništva SNS.

Ona je naglasila da ne veruje da će bojkota izbora biti, jer, kako kaže, ne može da zamisli kako bi bilo ko, ko je insistirao na njima, mogao građanima da objasni da sada želi da ih bojkotuje.

Podsetila da je deo opozicije odbio poziv da se dalje unapređuju izborni uslovi i sve ono na čemu su insistirali kada je vlast to prihvatila.

"I mislim da takav stav - hoćemo izbore, a onda kada ih dobijete, bojkotujete te izbore, baš niko ne može da podrži. Bez obzira da li su stranci ili su Beograđani ili bilo ko drugi u Srbiji. I dalje ne verujem da će bojkotovati izbore", rekla je Brnabić.

Na pitanje da li ima neke informacije o tome kakav je stav šefa OEBS-a Jana Bratua sa kojim se sastala upravo o bojkotu izbora, naglasila je da ne zna kakav će biti njihov stav i da ne može da priča u njihovo ime. Navela je i da joj je teško da poveruje da bi OEBS ikada mogao da reaguje drugačije, osim da pozdravi napore vlasti za pronalaženje kompromisa.

"Teško mi je da poverujem da OEBS ikada, posebno u okolnostima u kojim stalno pozivamo na dijalog i pokušavamo da pokažemo u kojoj meri smo spremni za dogovore, u kolikoj meri smo fleksibilni, da izađemo u susret, da bi se našao kompromis. Teško mi je da pomislim da OEBS može bilo šta, osim da to pozdravi", rekla je Brnabić.

Brnabić je naglasila da je važno da se ne zaboravi kako se došlo u ovu situaciju, kao i da se potpuno jasno kaže da oni koji su tražili vanredne beogradske izbore, sada žele da ih bojkotuju.

"Izborni uslovi se nisu promenili i birački spisak se nije promenio ni kontrola biračkog spiska, ni transparentnost biračkog spiska. Upravo suprotno, samo je nešto bolje", rekla je ona i naglasila da je opozicija odbila i sve što je vlast prihvatila, a ticalo se njihovih zateva.

Naglasila je da je sve što se tiče planova opozicije da će silom sprečiti izbore, nemoguće i da im savetuje da to ne pokušavaju. "Tražili ste izbore. Imamo izbore.

Ko izlazi na izbore, odlično, ko ne izlazi na izbore, šteta, ali poštovaćemo takvu odluku. Ali da neko preti da će sprečiti ljude da glasaju, to se neće desiti u Srbiji", rekla je Brnabić. Dodala je da su svi posle izbora videli nasilne demonstracije tog dela opozicije ispred RIK-a, pokušaj, kako je rekla, linčovanja Miladina Kovačevića, napad na policiju i rušenje zdanja Starog dvora.

Ponovila je i da je taj deo opozicije prošle nedelje pokazao da u stvari nije za dijalog, da nisu ni spremni, a neki od njih, kako je naglasila, često nisu ni sposobni za razgovore.