6. april 2024 13:15

Brnabić: Nastaviću da insisitiram na dijalogu, to dugujemo građanima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Nastaviću da insisitiram na dijalogu, to dugujemo građanima

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas da će nastaviti da insistira i poziva na dijalog vlasti i opozicije i istakla da je to nešto što se duguje svim građanima.

"Ne Beograđanima, čitavom našem narodu, svim građanima Republike Srbije. Svima onima koji žive u Srbiji. Da pokažemo jednu drugačiju stranu politike. A to je da se ne slažete, ali morate i možete da razgovarate", istakla je Brnabić na TV Prva.

Ona je navela da je jedna stvar oko koje vlast i opozicija imaju apsolutnu saglasnost, primena preporuka ODIHR-a o izbornim uslovima.

"Hajde zajedno da radimo na tome", pozvala je Brnabić.

Ona je rekla i da će sledeće nedelje ponovo pozvati opoziciu na dijalog o izmenama zakona kako bi se primenile preporuke ODIHR-a o izbornim uslovima.

Brnabić je konsenzus između vlasti i opozicije oko preporuka ODIHR-a opisala kao potpuno slaganje vlasti i opozicije posle više godina i dodala da je to slaganje veoma važno.

Najavila je da će ODIHR u utorak, 9. aprila završiti sa analizom za koju je ona zamoila kao predsednica vlade u tehničkom mandatu.

Reč je o komparativnoj analizi, odnosno kako izgledaju birački spiskovi u smislu transparentnosti u zemljama koje su najtransparentnije moguće, kako bi se njihova iskustva primenila u našoj praksi.

"Nastaviću da insisitiram na dijalogu i pozivam ih, ne želim da vlast sama primenjuje preporuke ODIHR-a, već da i oni učestvuju u tom procesu", rekla je Brnabić.

Podsetila je da je kao predsednica Skupštine u skladu sa Ustavom i Zakonom Republike Srbije raspisala beogradske izbore i to zato što ih je opozicija tražila.

"Ono što je neverovatno je da ako oni budu bojkotovali izbore, oni će bojkotovati izbore koje su oni tražili, jer mi te izbore nismo trebali da imamo", navela je Brnabić.

Komentarišući dijalog sa opozicijom o izbornim uslovima, istakla je da je bila iznenađenja zahtevom opozicije da lokalni i beogradski izbori budu održani istog dana, i navela da opozicija nikada taj zahtev pre tog sastanka nije pominjala kao jedini i ključni uslov.

Rekla je da su sve ostale zahteve istakli kao ključne uslove - primena ODIHR preporuka, odnosno poboljšanje izbornih uslova sa čime vlast, kako je rekla, nema nikakav problem, već je to radila u kontinuitetu.

"Odmah smo bili spremni da zajedno radimo na tome, sa velikim zadovoljstvom. Tu nismo imali nikakav problem", naglasila je Brnabić.

Navela je primer Radomira Lazovića koji je 15. marta rekao da je revizija biračkog spiska ključni uslov, na šta je vlast pristala, posle čega je opozicija tražila formiranje komisije za rad na reviziji biračkog spiska i kontrolu nad spiskom.

Ona je navela da su rekli da to može da se dogovori u narednih 48 sati.

Treća stvar koju su, kako dodaje, pominjali kao ključan uslov - bio je uticaj vlasti na medije.

"Ja sam tada rekla da mi ne možemo da utičemo na uređivačku politiku medija, ali ono što možemo kao parlamentarci je da pozovemo javni servis i sve ostale medije. N1, Nova S, na njih se referiše izveštaj ODIHR-a da su neobjektivni, da su pristrasni, da nisu čak dozvolili Srpskoj naprednoj stranci da zakupi termine za politički marketing, da pozovemo i njih i to je predložila poslanička grupa SNS", istakla je Brnabić.

Dodala je da opozicija misli da je javni servis naklonjeniji Srpskoj naprednoj stranci i vlasti, dok vlast misli da javni servis izrazito naklonjeniji opoziciji.

Navela je da parlament ima takvu moć da zajednički razgovor može da donese neke rezultate, ali da više nisu problem ni izborni uslovi, nije problem ni birački spisak, ni mediji, već da je za opoziciju problem i da se čitava rasprava svela na datum.

Podsetila je na sve što je opozicija tražla i rekla da misli da građane to više apsolutno ne zanima.

"Oni su to toliko zakomplikovali i građanima je dosta i toga, i izbora. Građani žele da žive normalno, da imaju stabilno okruženje u kojem će raditi i moći nešto da priušte za svoju porodicu, u kojem će rasti plate, penzije, u kojem će se videti da se gradi što više puteva, da Srbija ide napred", rekla je i dodala da je izuzetna vest da smo na korak od investicionog rejtinga, što se nikada nije desilo.

Dodala je da vlast zaista želi da pokuša da nađe konsenzus i da pokaže građanima da je zaista ozbiljna i odgovorna, da može da nađe dogovor i da, umesto psovki, pištanja, vrištanja, uvreda, gađanja wc papirom, kao predstavnici građana u parlamentu pokažu da je kultura dijaloga najvažnija.

Dodala je da sve ostalo treba da dođe kao rezultat tog dijaloga, uz potpuno razumevnaje da se vlast i opozicija ne slažu u većini stvari, ali da mogu da razgovaraju i da se dogovore nešto.

"Ja mislim da to svi građani očekuju od nas i zato se trudim iz petnih žila da pokažem građanima da mi to možemo, i to je bila imoja molba u ponedeljak na prvom sastanku", naglasila je.

Podsetila je i da su se menjali zahtevi opozicije kako u pogledu spajanja izbora, tako i u pogledu samog dana, te da su se smenjivali zahtevi da izbori budu održani u isto vreme, u oktobru, pa u junu, pa ponovo u oktobru.