7. april 2024 13:03

Dejan Vuk Stanković: Sumnjam da će opozicija bojkovati beogradske izbore

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Vuk Stanković: Sumnjam da će opozicija bojkovati beogradske izbore

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Politički analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je danas za Tanjug da sumnja da će opozicija bojkovati beogradske izbore 2. juna, jer prema njegovim rečima ne postoji jedinstvo po tom pitanju u okviru koalicije Srbija protiv nasilja, niti bi bojkot bio racionalan potez.

"Na početku vam deluje da imate neki moralni entuzijazam i neku političku volju da nešto proglasite za svoje principe pa da ih isterujete tako što ćete da se bavite kontraškom logikom. Ali vi u iskustvu već imate primere bojkota i okolnosti koje vam jasno govore da ti bojkoti nisu proizveli gotovo nikakav učinak", rekao je Stanković.

Kao primere naveo je bojkote opozicije 1997. i 2020. godine.

"Negde sam pročitao da je tadašnji visoki funkcioner Demokratske stranke Zoran Živković, nekada i premijer Srbije, posle ubistva Zorana Đinđića rekao da su oni već '98. shvatili da je to bila greška", kazao je Stanković.

Stanković je naglasio da greši svako ko misli da političku borbu pretvori u nasilan oblik političkog delovanja.

"Mogu da zauzmu moralno stanovište, pa da ne izađu na izbore. Slušajući ono što oni pričaju, meni nije jasno ni šta oni hoće, ni šta oni neće", naglasio je Stanković.

Kako je naveo, opozicija je najpre tražila odvojene lokalne i gradske izbore, a sada bi da ih spoji.

"Oni hoće da spoje sad izbore za ove gradske opštine, u stvari lokalne izbore nekih 66 opština i gradske izbore, ne znam iz koga razloga, jer imaju potpuni uvid u birački spisak, što onda dovodi u pitanje te argumente da ima migracije birača, pošto se zna ko gde glasa", kazao je Stanković.

On bi, kako je naveo, voleo da se nastavi dijalog između vlasti i opozicije.

"Kada govorimo o tom stavu koji je opozicija zauzela, koji ne znam šta praktično znači, osim fizičku opstrukciju održavanja izbora, ja ne vidim čemu to vodi. Vodi tome da to što se zove opozicija, što je okupljeno sad oko dve koalicije, zapravo izgubi političko tlo pod nogama, a to su njihovi građani, koji su glasali za njih. Ja nisam siguran da oni to mogu da razumeju", istakao je Stanković.

On je podsetio da su izbori mogli biti 28. aprila, ali su na zahtev opozicije, pomereni za 2. jun.