9. april 2024 10:38

Rakić: Poseta Vučića Parizu je stvaranje strateškog partnerstva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rakić: Poseta Vučića Parizu je stvaranje strateškog partnerstva

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Spoljnopolitički komentator Žarko Rakić izjavio je danas da su zvanična poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Parizu i razgovori sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom stvaranje jednog strateškog partnerstva koje nagoveštava da Srbija može da traži i pronađe nove pouzdane partnere, a da neguje i one stare koje je do sada imala.

"Poseta uvek ima dva dela, politički i ekonomski. U ovom slučaju nismo mogli da očekujemo da će politički sadržaj razgovora dvojice predsednika doneti nešto novo, ali kada je reč o ekonomiji ima mnogo toga da se priča. Očigledno da su na stolu bili projekti ili sporazumi koji su vredni nekoliko milijardi evra i to je ono što najviše treba da raduje Srbiju da smo uspeli da pronađemo strateškog partnera za razne oblasti", rekao je on za Tanjug.

Kako je naveo, u prvom planu je moguća kupovina modernih francuskih aviona, kao i dogovori iz IT sektora, o preradi voda, zaštiti životne sredine, korišćenju nuklearne energije u miroljubive svrhe.

Kada je reč o političkim pitanjima, Rakić je rekao da je Francuska članica NATO-a i EU i da do sada nije "iskakala" iz te zajedničke politike prema Srbiji kada je reč o KiM i neuvođenju sankcija Rusiji.

"To su sve teme koje se, zbog ponašanja Srbije, uglavnom ne dopadaju većini članica EU i NATO-a i o tome može da se razgovara, da pokušamo sagovornicima da objasnimo položaj Srbije i nemogućnost da ide preko nekih crvenih linija", naveo je on.

Osvrćući se na ekonomska pitanja, Rakić je napomenuo da je očigledno da postoji obostrani interes Srbije i Francuske, zbog čega smatra da mogu da se naprave ogromni poslovi koji bi bili u interesu i francuskog kapitala i Srbije, gde bi Srbija mogla da iskoristi situaciju da bude u ozbiljnom ekonomskom uzletu.