9. april 2024 10:58

Rabrenović: Poseta Vučića Parizu pokazuje da je Srbija prepoznata kao lider na Balkanu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rabrenović: Poseta Vučića Parizu pokazuje da je Srbija prepoznata kao lider na Balkanu

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Stručnjak za strategijski menadžment Mihajlo Rabrenović izjavio je danas da zvanična poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Parizu pokazuje da je Srbija prepoznata kao nesumnjivi lider na Balkanu, ali i faktor stabilnosti, mira i ukupnog prosperiteta.

On je za Tanjug istakao da Srbija konačno ima jednu veliku silu koja sa mnogo više razumevanja posmatra procese koji se dešavaju unutar i oko Srbije, za razliku od nekih drugih zemalja gde postoje zaoštreni tonovi.

"Francuska pokušava i krči sebi put da bude lider unutar EU u situaciji kada pojedine velike sile unutar EU imaju dosta svojih iskušenja i izazova. Na drugoj strani imamo situaciju da Francuska ima poprilično zaoštrene odnose sa Rusijom, a setimo se da na početku sukoba nije bilo tako. Makron je bio jedan od onih koji su među poslednjima zastali sa dijalogom sa Putinom", naveo je on.

Rabrenović napominje da predsednik Vučić ima podjednako dobre odnose sa brojnim liderima u svetu, pa tako i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i predsednikom Rusijem Vladimirom Putinom, zbog čega smatra da u vremenu koje dolazi Srbija može da bude jedna vrsta posrednika između ta dva bloka.

"Setimo se da od pre nekoliko godina imamo taj sporazum o strategijskom partnerstvu između Srbije i Francuske. Sada bi mogao u vremenu koje dolazi da dođe do pune afiramcije zato što Srbija pažljivo analizira, zahvaljujući državnom rukovodstvu, okruženje i ophođenje pojedinih velikih sila prema nama, i ovo je trenutak da se ponovo kroz tu analizu okrenemo svojim interesima", ocenio je on i dodao da Francuska ima ogromne potencijale i da bi mogla da doprinese evropskom putu Srbije.

Kada je reč o ekonomskom aspektu, Rabrenović je istakao da su brojni ugovori koji se potpisuju i koji će biti potpisani u mnogim oblastima, od infrastrukture, energetike, nuklearne energije, do sporazumu u oblasti nauke, kulture, zbog čega je, smatra on, ovo trenutak da se ta saradnja u punoj meri dinamizira.