11. april 2024 20:08

Dodik: U Srebrenici nije bilo genocida, pokušaj satanizacije srpskog naroda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: U Srebrenici nije bilo genocida, pokušaj satanizacije srpskog naroda

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da nije bilo genocida u Srebrenici, dodajući da je genocid ''izmišljena forma'' koja služi pokušajima da se ''satanizuje čitav srpski narod''.

''Genocid je izmišljena forma kojom su pokušali da satanizuju čitav srpski narod i da kroz individualne presude koje su bile na sudovima u Hagu prebace kolektivnu odgovornost na jedan narod, srpski narod'', rekao je Dodik tokom obraćanja iz vile ''Mir'' u Beogradu.

On je istakao da je inicijativa na nivou UN pokrenuta mimo procedura,  da je vezana za pitanje Srebrenice i da je direktno rušenje mogućnosti zajedničkog života u BiH, dodajući da su oni koji su pokrenuli proceduru ''lažno predstavljali BiH'', a da su predstavljali samo bošnjačku stranu.

''Direktno su upereni protiv Republike Srpske i srpskog naroda u celini. Sve to se vešto koristi u trenutku dešavanja u Gazi, gde su stradanja daleko veća i nadmašuju sve poznato u poslednje vreme, ali je namera da se fokus zadrži isključivo na Republici Srpskoj i srpskom narodu'', rekao je Dodik.

On je najavio organizovanje protestnog mitinga u Banjaluci 18. i 19. aprila.

''Narodna skupština će doneti odluke, mislim da ukoliko dođe do odlučivanja po ovome što se, kažem opet, mimo procedura pokreće, da će Republika Srpska napustiti odlučivanje u BiH, i ne vidim nikakav smisao da ostanemo sastavni deo BiH. Mi ćemo naš status tražiti i regulisati na način da samostalno pokušamo nastaviti dalje. Jer, ako neko pokušava uporno da svali krivicu na jedan narod, a traži da mi živimo s njima, to je zaista nešto što je apsurdno i ne vodi nikakvom pomirenju'', rekao je Dodik.
On je istakao da je u Srebrenici ubijeno oko 3.500 Srba i oko 4.100 Bošnjaka.

''Stradanje Srba je odbačeno kao takvo, a samo se favorizuje priča o stradanju Bošnjaka. To je jedna spekulacija i prevara koju su smislili da bi opravdali bombardovanje koje je NATO vršio mimo odluka Saveta bezbednosti i drugih nadležnih institucija. Sve se radi u jednom sledu ignorisanja i istorijskih činjenica i činjenica na terenu, a naravno i bez želje da se izgradi savremena budućnost'', rekao je Dodik.

Predsednik Dodik se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što pomaže u rešavanju ovog problema.

''Naravno da ću sve učiniti da, do petog maja, kada imamo naš Vaskršnji sabor, ubedim predsednika Vučića da podrži sve odluke koje će Republika Srpska da donese povodom ovoga. Predsednik Vučić je mogao da se ne bavi ovim pitanjem, ja sam mu zahvalan, jer znam da nije kao u neka bivša vremena, kada smo dolazili ovde i kada je za manje stvari bilo manje spremnosti da se pomogne i razume Republika Srpska'', rekao je Dodik.

Vučić, Brnabić i Dačić sastali su se sa Dodikom, Cvijanović i Stevandićem

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastali su se danas u Beogradu sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović i predsednikom Narodne skupštine RS Nenadom Stevandićem.

Sastanak je počeo u 18 časova u Vili Mir.

Teme razgovora, kako prenose mediji, trebalo bi da budu odnosi Republike Srpske i Srbije, kao i najavljena Generalna skupština UN na kojoj će se raspravljati o rezoluciji o Srebrenici.

Jedna od tema o kojoj će se takođe razgovarati, jeste i organizacija predstojećeg Uskršnjeg sabora Srbije i Republike Srpske, koji je ranije najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a koji će se održati 5. i 6. maja.