12. april 2024 15:10

Obeležena 79. godišnjica proboja Sremskog fronta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Obeležena 79. godišnjica proboja Sremskog fronta

Foto: TANJUG/PRES BIRO VLADE AP VOJVODINE

ŠID - Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić položio je danas venac na spomen- obeležje "Sremski front", u Adaševcima kod Šida i odao počast palim borcima, u okviru državne ceremonije obeležavanja 79. godišnjice proboja Sremskog fronta.

Vence su položili i državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Antić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Sremskog upravnog okruga, Grada Sremske Mitrovice, Opštine Šid, OŠ "Sremski front", SUBNOR- a, kao i delegacije udruženja boraca i veterana, predstavnici udruženja građana i diplomatskog kora u Srbiji, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

Sremski front je bio jedno od najtežih i najtragičnijih srpskih bojišta, ali i čitavog Drugog svetskog rata i od velikog je značaja za slom Hitlerove Nemačke.

U rovovskoj borbi, od oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine, učestvovalo je oko 250.000 vojnika na obe strane.

Poginulo je više od13. 500 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore.

U borbama je izgubilo život i više od 1.100 pripadnika Crvene armije i 630 Bugara.

Proboj Sremskog fronta, između Dunava i Bosuta, počeo je u zoru 12. aprila 1945. godine posle petnaestominutne pripreme iz artiljerijskog oruđa.

Snage Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije jakim dejstvima uspele su da probiju Sremski front i nastave napredovanje ka zapadnim granicama Jugoslavije.