14. april 2024 14:57

Slobodan Zečević: Kupovinom borbenih aviona "rafal" počinje prestrojavanje Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Slobodan Zečević: Kupovinom borbenih aviona "rafal" počinje prestrojavanje Srbije

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Profesor Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije ocenio je danas da najavljenom kupovinom francuskih borbenih aviona "rafal" počinje prestrojavanje Srbije, koje je, kako je naveo, trebalo da počne mnogo ranije.

Zečević je za Tanjug, komentarišući najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija kupiti francuske borbene avione "rafal", naveo da nije siguran koji piloti u zemlji će upravljati njima, ali da očekuje da će Francuzi sprovesti potrebne obuke relativno brzo.

Dodao je da je potrebno oko 25 pilota za 12 letilica i da je taj broj dovoljan kako bi Srbija mogla da štiti svoje nebo.

"Jedan avion nije dovoljan ni za šta. Mi moramo da imamo tu eskadrilu od 12. letilica. Ukrajinci su sad govorili, kad su im nudili F-16, da bez 12 aviona nisu operativni. I mi bi trebalo da obučimo 25 pilota, 26 pilota za to", naveo je Zečević.

Dodao je da je najavljena nabavka borbenih aviona od političkog značaja, jer Francuzi ne bi smeli da ih isporuče Srbiji da nemaju dovoljno poverenja u našu zemlju.

"Podsetiću vas i da su Francuzi obustavili isporuku fregata Rusiji na zahtev Sjedinjenih Američkih Država. Znači, Amerikanci su im rekli, nezvanično, niko im nije rekao otvoreno, ali nezvanično - ne smete da isporučite brodove", rekao je on.