15. april 2024 17:42

Popović: Potrebno usklađivanje rada institucija u borbi protiv porodičnog nasilja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Popović: Potrebno usklađivanje rada institucija u borbi protiv porodičnog nasilja

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO PRAVDE / ZORAN NIKOLIĆ

BEOGRAD - Ministarka pravde Maja Popović istakla je danas da je potrebno usklađivanje Opšteg protokola o postupanju i rada ustanova, organa i organizacija, kako bi se suzbilo nasilje nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima.

Ona je tokom predsedavanja Drugom sednicom Saveta za suzbijanje nasilja u porodici navela da je potrebno da se pristupi donošenju posebnih protokola u postupanju u slučajevima te vrste nasilja u roku od godinu dana od usvajanja Opšteg protokola, 29. marta 2024. godine, saopštilo je resorno ministarstvo.

Opšti protokol detaljnije razrađuje zakonske obaveze državnih organa i ustanova o otkrivanju i suzbijanju rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici i pružanje zaštite i podrške žrtavama nasilja

Posebne protokole, kako je navela, imaju obavezu da donesu ona ministarstva u čijoj su nadležnosti poslovi porodičnopravne zaštite, socijalne zaštite, pravosuđa, unutrašnjih poslova i zdravlja, a putem posebnih protokola biće detaljnije uređeni načini postupanja nadležnih organa i ustanova u okviru pojedinih sektora.

Ministarka pravde posebno je istakla da članovi Saveta za suzbijanje nasilja u porodici imaju obavezu da obezbede obuku svojih zaposlenih, a sve sa ciljem efikasnijeg sprovođenja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, kao i svih drugih relevantnih zakona koji se primenjuju kada dođe do prijavljivanja bilo kog oblika nasilja prema ženama i nasilja u porodici.

Ministarka pravde apostrofirala je da je donošenjem Opšteg protokola ispunjen zajednički cilj, a to je na prvom mestu efikasno sprečavanje nasilja prema ženama i nasilja u porodici, sa posebnim akcentom na zaštitu žrtava nasilja i njihov brži oporavak, osnaživanje i osamostaljivanje.