16. april 2024 12:01

Dragoljub Kojčić: Potencijalna rezolucija o Srebenici UN je test za međunarodnu zajednicu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragoljub Kojčić: Potencijalna rezolucija o Srebenici UN je test za međunarodnu zajednicu

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Politički filozof Dragoljub Kojčić ocenio je danas da bi one države koje bi glasale za usvajanje predloga rezolucije o Srebrenici u UN pokazale da ne poštuju vladavinu prava, demokratiju, istinu i pravdu, već da su podređene većoj sili i političkim pritiscima.

Kojčić je za Tanjug rekao da će potencijalna rezolucija o Srebrenici u UN biti pravi test za međunarodnu zajednicu, odnosno za onaj deo međunarodne zajednice koji sebe smatra privrženim vladavini prava i demokratiji.

"Centri iz kojih dolaze sponzori te rezolucije, mislim na politički Zapad, smatram da su dirigovani materijalnim interesima albanskog lobija sa prljavim novcem", tvrdi on.

Na pitanje zašto velike sile lobiraju za ovu rezoluciju, Kojčić je odgovorio da velike sile misle da je prošlo vreme kada se može raspravljati argumentima i da će, bez obzira na mogućnost presedana, moći da smire i pacifikuju sve separatističke pokrete.

"Barem 67 država koje su članice Generalne skupštine UN imaju secesionističke tenzije i probleme i dovoljno je malo da pukne jedna mala petarda kao što je potencijalna rezolucija protiv našeg naroda u Srebrenici, i da bure baruta u tim zemljama ode dođavola. Nisam siguran da će ovaj put ta logika "mi kontrolišemo ceo svet" moći da prođe jer svet dolazi sve više do svesti o značaju suverenizma, autonomije i slobode i pravde", ocenio je on.

Kojčić kaže da ukoliko bi Srbija postala nestalna članica Saveta bezbednosti UN, pokazala bi da bi i deo sveta koji insistira na autonomiji, prepoznao da u Srbiji imaju svog dobrog advokata u SB UN bez obzira koliko bi bili učinci u prvom trenutku.

Odgovarajući na pitanje koliko rezolucija o Srebrenici može da zapali BiH, uzdrma mir i stabilnost regiona s obzirom da je, ako rezolucija bude usvojena, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio odgovor RS-samostalnost, Kojčić je rekao da u BiH ideološki potomci Alija Izetbegovića možda čak i priželjkuju da dođe do konflikta jer misle da bi u nekom ponovljenom oružanom sukobu ovaj put oni profitirali.

"Ja mislim da su se oni grdno prevarili, kao što su se prevarili na političkom Zapadu kada je u pitanju Ukrajina i ne znaju šta će da rade čak ni sa Izraelom i Gazom", zaključio je on.