16. april 2024 15:10

Petković sa nemačkom ambasadorkom: Priština svakodnevno generiše nove krize

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petković sa nemačkom ambasadorkom: Priština svakodnevno generiše nove krize

Foto: TANJUG/KANCELARIJA ZA KIM

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji, Nj.E. Anke Konrad, sa kojom je razgovarao o sve težem položaju srpskog naroda u pokrajini, gde, kako je naveo, Priština umesto normalizacije i deeskalacije situacije svakodnevno generiše nove krize na terenu.

Petković je istakao da režim u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, ne pokazuje minimum spremnosti na ikakvo kompromisno rešenje u okviru dijaloga koji se vodi u Briselu, već da jednostranim i nasilnim merama svakodnevno ugrožava egzistenciju srpskog naroda na KiM s ciljem njihovog krajnjeg egzodusa sa ovih prostora, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

"Priština to pre svega sprovodi kroz zabranu upotrebe dinara i ukidanje platnog prometa sa centralnom Srbijom, što je ugrozilo isplatu plata, penzija i socijalnih davanja Srbima, kao i funkcionisanje srpskih institucija na KiM", naveo je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je istakao da će se u petak navršiti 11 godina kako Priština nije ispunila osnovnu obavezu proisteklu iz Briselskog sporazuma, da formira Zajednicu srpskih opština, kroz koju je predviđena finansijska podrška Srbima i srpskim institucijama od strane Beograda.

"Za sva svoja nedela, teror, fizičke i institucionalne napade na Srbe i srpsku decu, skrnavljenje srpskih svetinja i grobalja, nelegalnu eksproprijaciju, protivpravna hapšenja, Priština je nedavno nagrađena viznom liberalizacijom, statusom pridruženog člana u Parlamenarnoj skupštini NATO, a sada vidimo i nastojanja da se takozvano Kosovo uvede u Savet Evrope, što predstavlja flagrantno kršenje svih uslova i principa na kojima počiva ova organizacija", naglasio je Petković.

On je poručio da će se Beograd tome snažno usprotiviti, ali i da će nastaviti da se zalaže za očuvanje regionalne stabilnosti i rešavanje svih problema na relaciji Beograd-Priština dijalogom i političkim sredstvima.